Kartta 4.4 milyon tüketicinin asgari ödemesine zam geliyor

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yarın Meclis'e gelecek Kredi Kartı Yasa Tasarısına son dakikada eklenen maddeyle asgari ödeme tutarı toplam borcun yüzde 10'undan, yüzde 20'sine yükseltildi

Meclis'e yarın gelecek Kredi Karü Yasa Tasarısı alt komisyonlarda görüşülürken milletvekilleri tüketiciye son dakika golü atü. Tasarının son halini aldığı Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda bankacıların itirazlarına rağmen verilen bir önergeyle tüketicinin kart borcu için ödeyeceği asgari tutar, toplam borcun yüzde 10'undan, yüzde 20'sine yükseltildi.

Böylece bankalara olan kart borcunun tamamını bir kerede ödeyemeyen yaklaşık 4.4 milyon tüketicinin asgari ödeme tutarına yüzde 100 zam yapıldı. Yasanın bu haliyle onaylanması durumunda, kişi başına halen ortalama 386 YTL olan asgari ödeme tutan 772 YTL'ye yükselecek. Tüketici bu tutarın altında ödeme yaparsa, yeni yasaya göre kalan tüm kart borcu üzerinden temerrüt faizi ödeyecek (normal faizin yüzde 30 üzerinde) ve hakkında kanuni işlem başlatılacak.

Ödeme problemi çıkar
Kartta asgari ödeme tutarı halen yüzde 10 olarak uygulanıyor (kart pazarının yüzde 80'ini oluşturan bankaların uyguladığı oran). BDDK'nın tasarıyı hazırladığı dönemde bankacılar bu oranın kaldırılmasını istemiş, ancak yasa Meclis'e yüzde 10'luk asgari ödeme tutarıyla gönderilmişti. Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda 9 Şubat'ta verilen bir önergeyle bu asgari tutar yüzde 10'dan 20'ye yükseltildi. Bankacılar artışın birçok tüketiciyi ödeme sorunuyla karşı karşıya bırakabileceğini kaydediyor. Bu da Türkiye'de halen 756 bin olan sorunlu kart sayısının artması anlamına geliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber