Vekil çocuğu ve belediye başkanına kırmızı pasaport

Haber Giriş : 22 Şubat 2006 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İçişleri Komisyonu, milletvekillerinin reşit olmayan çocukları ile 25 yaşın sonuna kadar yüksek öğrenime devam eden çocuklarına diplomatik dokunulmazlık sağlayan Kırmızı Pasaport verilmesine karar verdi. Ayrıca kabul edilen AKP önergesiyle, büyükşehir belediye başkanlarına da kırmızı pasaport verilecek.

TBMM İçişleri Komisyonu, Meclis'e sunulmasından tam iki yıl sonra Pasaport Yasasında değişiklik yapan tasarıyı kabul etti.

Komisyon son olarak 30 Kasım'da bu tasarıyı görütşerek ilk 8 maddesini kabul etmişti. Ancak 9 ve 14.maddelerdeki hapis ve adli para cezalarının TCK ile uyumsuz olduğu ortaya çıkınca çalışmalar yarım bırakılmıştı.

DIŞİŞLERİ UYARDI: YEŞİL PASAPORTA VİZE GELEBİLİR

Bugünkü toplantıda ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Erozan, Türkiye'ye yeşil pasaportların "cömertçe verdiği şikayetlerini aldıklarını" belirtirken, "Bu pasaportlara da vize olasılığı beliriyor" dedi.

Erozan, Türkiye'nin bugün itibariyle 3.800-4.000 civarında kırmızı pasaport verdiği bildirdi.

YEŞİL PASAPORT HAKKI OLAN 3 MİLYON, TAŞIYAN 970 BİN KİŞİ

İçişleri Bakanlığı temsilcisi ise bugün itibariyle 2'şer çocuğu ile birlikte hesap edildiğinde, boş olsa bile kadro karşılıklarına göre hesaplandığında, toplam 3 milyon civarında kişiye Yeşil Pasaport verilebileceğini bildirdi.

Bugün itibariyle ise 970 bin kişinin yeşil pasaport taşıdığı belirtilirken, tasarıya eklenen hükükmlürle vergi rekortmenlerine de bu pasaportun verilmesiyle sayının 500 civarında artacağı, görev süresine bağlı olmakla birlikte 2005 itibariyle gri pasaport taşıyanların sayısının ise 25 bin kişi olduğu açıklandı.

Bugünkü görüşmelerde kaçak olarak pasaportsuz şekilde ülkeyi terketmeye çalışanlara sadece 3-5 yıl hapis cezası verileceği hükmü kabul edilirken, hapis yerine adli para cezası verilmesi düzenlemesi ise bunların zaten para ödeyecek durumda olmadığı düşüncesiyle metinden çıkartıldı.

Benzeri şekilde pasaportsuz olarak yurda girerken yakalananlar ile yurda giriş için belirlenen sınır kapıları dışında bir yerden ülkeye giren veya çıkanlara da 6 aydan bir yıla kadar hapis cezası verilmesi kabul edildi.

ÜNİVERSİTEYE GİDEN VEKİL ÇOCUĞUNA KIRMIZI PASAPORT

Tasarının görüşmesinin tamamlanmak üzereyken AKP'nin, tasarının 3'üncü maddesinin yeniden görüşülmesi önergesi kabul edilince bu kez geriye dönüldü.

Kırmızı paszaportların kimlere verileceğini düzenleyen maddede, AKP İstanbul Milletvekili Recep Koral ve iki arkadaşının kabul edilen önergesiyle değişiklik yapıldı. Böylece "TBMM üyeleri ve eşleri ile reşit olmayan veya 25 yaşının sonuna kadar öğrenimine devam eden çocukları da diplomatik pasaport" alabilecek.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DA KIRMIZI TAŞIYACAK

Ayrıca yine AKP'li Koral'ın kabul edilen diğer bir önergesiyle de "Büyükşehir belediye başkanları da görev süreleri boyunca" artık kırmızı pasaport taşıyabilecek.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber