Bakan Çelik'ten işsiz kredi borçlularına umut yok

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Gazi Kız Yurdu'nda basın toplantısı düzenleyerek burs, kredi ve yurtkur işlemlerine yönelik bilgi verdi. Bakan Çelik, üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan gençlerin kredi borcunu geri ödemelerine, iş buluncaya kadar süre tanınmasına ilişkin TBMM'de bulunan tasarının yasalaşıp yasalaşmayacağının sorulması üzerine "Meclis'in gündeminin çok yoğun, ancak bu, öyle veya böyle kanunlaşacak. TBMM'nin bir çalışma düzeni var. Öyle veya böyle ona da sıra gelecektir. Biz, öğrencilerin lehine, kredi alanların lehine süreyi uzatan bir düzenleme yapıyoruz? dedi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Şubat 2006 12:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Doç. Dr. Hüseyin Çelik, Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (YURTKUR) 2003 yılından bu yana yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek amacıyla Gazi Kız Yurdu'nda basın toplantısı düzenledi. YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak ve öğrencilerin de hazır bulunduğu basın toplantısında Bakan Çelik, son üç yıl içinde büyük başarılara imza atıldığını söyledi.

Bakan Çelik, Yurtkur'un 1961 yılında yükseköğretim öğrencilerinin barınma ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulduğunu ve öğrencilere kredi desteğinde bulunduğunu ifade etti. Yurtkur'un bugün 77 ilde 76 ilçede bulunan toplam 214 yurt ile hizmet verdiğini belirten Çelik, yatak kapasitesinin son üç yılda 16 bin arttığını kaydetti.

Mevcut yurtlarda tadilat çalışmalarının devam ettiğini, yeni yurtların ise modern şekilde yapıldığını anlatan Bakan Çelik, 1, 2 ve 3'er kişilik, içinde her türlü imkanı bulunan odaların yer aldığı yurtlar inşa edildiğini söyledi. Çelik, yeni yapılan yurtlarda, tiyatro, sinema ve konferans salonları bulunduğunu ve öğrencilerin internetten yararlandıklarını belirterek, ?Yeni yurtlarımız üç-dört yıldızlı otel kalitesinde? diye konuştu.

Yurtkur'un öğrencilere kredi desteğinde bulunduğunu kaydeden Bakan Hüseyin Çelik, 2004 yılında yapılan bir yasal düzenlemeyle üniversiteler ve diğer kurumlar tarafından verilen bursların tek elde toplandığını ve sadece Yurtkur aracılığıyla verilmeye başlandığını anımsattı.

Bu dönemde ?bursların AK Parti yandaşlarına verileceği? şeklinde eleştiriler yöneltildiğini söyleyen Bakan Çelik, ?53 devlet üniversitesi tüm sınıflarda toplam 19 bin öğrenciye burs veriyordu. 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Yurtkur tarafından, sadece bir sınıf düzeyinde toplam 25 bin 600 küsur öğrenciye burs veriliyor. Bu da, böyle bir düzenleme yapılmasının ne kadar haklı olduğunu göstermektedir? dedi.

Halen yaklaşık 724 bin öğrenciye burs ve kredi verildiğini belirten Bakan Çelik, lisans öğrencilerinin 130, yüksek lisans öğrencilerinin 260, doktora öğrencilerinin de 390 YTL kredi aldıklarını kaydetti.

ÖSS'de dereceye giren öğrencilere, şehit ve gazi çocuklarına, yetiştirme yurtlarında barınan öğrencilere ve milli sporculara burs ve kredi verildiğini anlatan Bakan Çelik, ?2006 yılında öğrencilere harç ve öğrenim kredileri ile burs olarak toplam 1 katrilyon 214 milyar lira ödeme yapılacaktır. Bu da 1 milyar dolara yakın bir kaynaktır? diye konuştu.

Türk Cumhuriyetlerinden gelen yaklaşık 4 bin 400 öğrenci bulunduğunu ve bunlardan da yurt ücreti alınmadığını anlatan Bakan Çelik, ayrıca tüm öğrencilere kahvaltı ve akşam yemeklerinde toplam 2.5 YTL katkı sağlandığını ifade etti.

Öğrencilere verilen kredilere haciz konmasının artık söz konusu olmadığını kaydeden Bakan Çelik ?Basında haciz haberleri çıkıyor. Bunlar gerçekle bağdaşmamaktadır. Hiçbir öğrencinin kredisine haciz konmamaktadır? dedi.

Bakan Çelik, şöyle konuştu: ?Bizim kredi borcunu takip ettiğimiz kişilerin hiçbiri, üniversite öğrencisi değildir. Onlar yıllar önce üniversitelerden ayrılmışlar, kendi işlerini kurmuşlar. Ben de öğrenciyken kredi aldım ve sonuna kadar da ödedim. Herkesin aldığını geri ödemesi lazım.?

Yurtkur'un kurulduğu günden üç yıl öncesine kadar, borçlulardan toplam 27.4 milyon YTL ödeme alabildiğini, ancak bu rakamın son üç yıl içinde 274.6 milyon YTL olarak gerçekleştiğini kaydeden Bakan Çelik, bunun yapılan sıkı takip sonucu elde edildiğini söyledi.

Bakan Çelik, bu paraların yükseköğretim gençliğinin ihtiyaçlarını karşılamakta kullanıldığını vurguladı. Çelik, bir soru üzerine Yurtkur'un, öğrenim ve harç kredisi borçlularından alacaklarının, 800 milyon YTL'yi bulduğunu ifade etti.

Üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan gençlerin kredi borcunu geri ödemelerine, iş buluncaya kadar süre tanınmasına ilişkin TBMM'de bulunan tasarının yasalaşıp yasalaşmayacağının sorulması üzerine Bakan Çelik, Meclis'in gündeminin çok yoğun olduğunu ifade ederek, ?Ancak bu, öyle veya böyle kanunlaşacak. TBMM'nin bir çalışma düzeni var. Öyle veya böyle ona da sıra gelecektir. Biz, öğrencilerin lehine, kredi alanların lehine süreyi uzatan bir düzenleme yapıyoruz? dedi.

Toplantıda ayrıca Gazi Kız Yurdu öğrenci temsilcisi Eda Cevher de düşüncelerini ifade etti. Yurtta kalmaktan memnun olduklarını ve eve çıkmayı düşünmediklerini dile getiren Cevher, ?Yemek ve kahvaltılarımıza katkıda bulunuluyor. Yurt ücreti 57 YTL. Burs aldığımız için, bunlara cebimizden neredeyse para çıkmıyor ve bize kalan parayı başka şekilde harcıyoruz, kıyafet alıyoruz? diye konuştu.

Toplantının sonunda bir öğrenci, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, kendisinin yaptığı karakalem çalışması olan portresini hediye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber