Tüketiciler Birliği: Bankaların oyununa gelmeyin

Haber Giriş : 27 Şubat 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz: Bankalar, kredi kartı borcu olanları anlaşma yapmaya çağırıp, yeni bir ödeme planı sunuyorlarmış. Tüketiciler, sakın bu oyuna gelmesin ve imza atmasın

KREDİ Kartları Yasa Tasarısı Meclis'ten geçerken, milyonlarca kişinin gözü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e odaklandı. Kartzedeler, Sezer'in yasayı onaylamasını beklerken, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, kartzedeleri uyardı. Tüketicilerden panik yapmamasını isteyen Deniz, ?Bankaların oyununa gelmeyin, hiçbir şeye imza atmayın? dedi. Yasanın Meclis'te kabul edilmesinin ardından bankaların da harekete geçtiğini ifade eden Deniz, ?Bankalar, kredi kartı borcu olanları anlaşma yapmaya çağırıp, yeni bir ödeme planı sunuyorlarmış. Tüketiciler, sakın bu oyuna gelmesin ve imza atmasın. Bankalara kulak asmasınlar? diye uyardı.

Deniz, ?Sezer, yasayı onayladıktan sonra bunlar telafi edilecek? dedi.

7 milyon kişi yararlanacak

9 milyon kredi kartı mağdurundan 7 milyonunun bu yasadan yararlanacağının altını çizen Deniz, ?İcraya düşenler, dönem sonu borcunun ödenmesi için yazılı ihtar çekilmiş olanlar, 31 Ocak 2006 tarihine kadar temerrüde düşenler yararlanacak ancak borcun asgari ücretini ödeyenler yararlanamayacak? ifadesini kullandı. Deniz, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 60 gün içerisinde yazılı talepte bulunulması gerektiğini belirterek, taleplerin kredi kartını veren kuruluşa veya avukata, PTT yolu ile iadeli olarak veya noterden gönderilecek ihtarname ile yapılabileceğini söyledi. 60 gün içerisinde başvurunun yapılmaması halinde tüketicinin hakkını kaybedeceği uyarısını yapan Deniz, bankanın başvuruyu kabul etmemesi durumunda, tüketicinin bulunduğu yerdeki Tüketici Mahkemesi'ne dilekçe ile başvurarak dava açması gerektiğini vurguladı. Yasadan önce icra takibi başlatılmışsa taleple birlikte icra işlemlerin duracağını kaydeden Deniz, ?Borç yapılandırması düzenli ödenirse dosya kapanır. Yasadan sonra ilk 60 günde talep yapılmışsa kesinlikle icra takibi ve masraf eklenemez? dedi. Malları haczedilmiş olanların talepte bulunmaları ve ilk taksidi ödemesi durumunda bu malların iade edileceğini vurgulayan Deniz, icra takibi başlamış ve maaşa haciz konulmuş ise icra dairesine başvuru yapılarak yasada öngörülen şekilde yapılmış ödeme planı belgesinin bir suretinin ibraz edilerek, maaş üzerindeki haczin kaldırılmasının talep edilebileceğini ifade etti.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber