Ölüm saçtığı tahmin edilen toprak incelemeye alındı

- Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından ‘Türkiye Asbest Kontrol Programı’ kapsamında, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından köylerde asbest kontrol çalışmaları yapılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2013 11:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ölüm saçtığı tahmin edilen toprak incelemeye alındı

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, ölüm saçtığı tahmin edilen ve halk arasında çorak toprak olarak bilinen topraktan tespit ve numune alma çalışmaları yapıyor.

Asbestin; doğada sıkça bulunan lifli bir mineral olup solunum yolu ile alındığında 'mezotelyoma' denilen akciğer zarı kanserine sebep olduğu ve yalıtım özelliğinden dolayı daha çok köylerde evin iç ve dış sıvası olarak kullanılan asbestin, kışın sıcak yazın serin bir ortam oluşturduğu için evlerin damlarına serildiği öğrenildi.

Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye Asbest Kontrol Programı'nı Şubat ayında başlattı. Başlatılan program kapsamında Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gaziantep'te akciğer zarı hastalığı ve kanseri olan hastaları tespit edip, tespit sonucu 19 köy araştırma için belirlenerek köy muhtarları ile toplantı yaptı. Yapılan toplantıda Gaziantep Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretin Üyesi Prof. Dr. Hasan Bayram, asbest ve mezotelyoma konusunda bilgilendirme yaparken, bilgilendirmenin ardından Kanser Daire Başkanlığı ve Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan analizlerle 17 köyden numune alınmasına karar verildi. Karar sonrası asbestin belirlenen köylerde olup olmadığı belirlemek amacıyla Gaziantep Halk Sağlığı Kanser Şube Müdürü Dr. Ege Hamavioğlu ve Çevre Sağlığı Şubesi'nde görevli sağlık memuru Kemal İşlek belirlenerek köylerde gerekli incelemeleri yapıyor.

Evlerden ve köylerin etrafındaki topraktan numuneler toplayan ekip, aldıkları numuneleri TÜBİTAK'a gönderecek ve TÜBİTAK'tan gelecek olan sonuçlar ile asbestli toprak tespit edilen köylerde iyileştirme çalışmaları yapılacak. Evlerin boyanacağı, toprak alanların yeşillendirileceği ve tüm bu çalışmaların Sağlık Bakanlığı tarafından destekleneceği bildirildi.

Dr. Ege Hamavioğlu, Gaziantep'in İslahiye ilçesinde asbestli bir köyde yaklaşık 10 yıl önce bir çalışmanın yapıldığını ama yapılan çalışmanın yetersiz olduğundan dolayı yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. Daha önceleri çorak toprağın kanser yaptığı ile ilgili bir bilgisinin olmadığını belirten köy sakini Abdulkadir Özdemir ise, “Daha önceleri evlerin duvarlarını çorak toprak ile yapıyorduk ama artık çok fazla toprak ev kalmadı. Artık evler briket ile yapılıyor, nadir yine topraklı ev var. Daha önce çorak toprağın kanser yaptığı bilgimiz yoktu. Yapılan bu çalışmayı beğendik” dedi.

İlk kez çorak toprağın kanser yaptığını duyduğunu ifade eden köy sakini Oğuz Baysal da, “Çorak toprak kanser hastalığına sebep oluyormuş bizim de tam olarak bir bilgimiz yoktu. Daha önce köyümüzde böyle bir çalışma olmadı, ilk kez köyümüzde böyle bir çalışma oldu” diye konuştu.

Yapılan çalışmalar sonrası vatandaşın asbest ile teması en aza indirilmesi ve mezotelyoma vakalarında azalma sağlanması hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber