TÜİK, Resmi İstatistik Programı hazırlayacak...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2006 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), istatistikte yeni bir dönem başlatıyor.

Yeni TÜİK kanunu ile 2007 yılından itibaren Türkiye'de ''programlı istatistik'' üretimini öngören bir sisteme geçilecek.

Buna göre ''Resmi İstatistik Programı'' adıyla, (2007-2011) yıllarını kapsayan, 5 yıllık süre için bir program hazırlanacak. Program, Türkiye'deki resmi istatistik üretiminin hukuki ve teknik çerçevesini oluşturacak.

İSTATİSTİK PROGRAMI ÇALIŞMA GRUPLARI

Alınan bilgiye göre, ''Resmi İstatistik Programı''nın oluşturulması amacıyla, TÜİK koordinesinde, Türkiye'de istatistik üreten ve üretmesi muhtemel 50 kurumun yetkilileri ile çalışma grupları oluşturuldu.

Programın hazırlanmasında aktif olarak yer alacak kurum ve kuruluşlar, bu amaçla ilk toplantısını da gerçekleştirdi.

Söz konusu çalışma grupları, 2007-2011 yılları arasında kurumlarının yapacağı istatistiki çalışmaları tespit edip, programa koyacaklar. Sadece Programda yer alan konular ve programda yer alan kuruluşlar tarafından üretilen istatistiki veriler, Türkiye'nin ''resmi'' istatistiği olarak kabul edilecek.

Çalışma grupları, ''ulusal hesaplar ve ekonomik göstergeler, tarım ve çevre istatistikleri, sanayi ve iş istatistikleri, yöntem araştırmaları, sosyal istatistikler, bilgi ve iletişim teknolojileri ve yayın ve bilgi dağıtım'' şeklinde 6 başlık altında toplantılarını gerçekleştirerek, Resmi İstatistik Programı'nı oluşturacaklar.

Bu çalışmalarda, sayımlar (nüfus, sanayi, tarım gibi) da dahil, tüm istatistik çalışmaları, Resmi İstatistik Programı ile planlanacak ve uygulamaya konulacak.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından oluşturulacak İstatistik Programı'nın son şekli, ''İstatistik Konseyi''nde görüşülecek ve daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

FARKLI VERİLER SON BULACAK

Bu sistemle, aynı konularda farklı kurumlar tarafından istatistik üretimi ve aynı konuda olan ancak farklı sonuçları gösteren istatistik veriler son bulacak.

Ayrıca kurumlararası koordinasyon yoluyla, emek ve zaman tasarrufu sağlanacak.

İstatistiklerin ülke genelinde programlı bir düzen içerisinde ve ''tek elden'' koordine edildiği yeni sistem aracılığıyla, hangi istatistiki verinin, hangi tarihte, nasıl ve kimler tarafından üretileceği açık bir şekilde belirlenecek.

Bu arada istatistiklerin sadece TÜİK tarafından açıklanması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

Programda yer alması koşuluyla, kurumlar kendileri de elde ettikleri istatistikleri TÜİK'in belirleyeceği model çerçevesinde açıklayabilecek.

RESMİ İSTATİSTİK PROGRAMINDA OLMAYANLAR

Öte yandan Resmi İstatistik Programı dışı, istatistiki sonuçlar içeren araştırma faaliyetleri yürüten gerçek veya özel hukuk tüzel bazı kişiliğe sahip kuruluşlarca yapılan istatistik çalışmaları, Türkiye'nin resmi istatistiği olarak kabul edilmeyecek.

Herhangi bir yerde bu çalışma ''Türkiye'nin resmi istatistiği'' olarak tanımlanırsa, bu konuda hukuki süreç işleyecek.

Özel kişi ve kuruluşlarca ''Resmi istatistik'' tanımı dışında yapılan araştırmalar kamuoyuna, ''nasıl, kim tarafından, ne zaman ve hangi yöntemle'' yapıldıklarının veride yer alması zorunluluğu ile açıklanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber