Kazdağları, afet haberleşmesine yön verecek

ÇANAKKALE'nin Kazdağları'nın zirvesindeki 1760 rakımlı Babatepe mevkiine Türkiye'nin en uzağa ulaşan amatör APRRS (Otomatik Mevki Bildirim Sistemi-Automatic Position Reporting System) ve telsiz rölesi kurulacak.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 12 Eylül 2013 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kazdağları, afet haberleşmesine yön verecek

ÇANAKKALE'nin Kazdağları'nın zirvesindeki 1760 rakımlı Babatepe mevkiine Türkiye'nin en uzağa ulaşan amatör APRRS (Otomatik Mevki Bildirim Sistemi-Automatic Position Reporting System) ve telsiz rölesi kurulacak.

Sistemin kurulmasıyla birlikte doğal afetlerde Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Kütahya, Manisa, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerin yer aldığı geniş bir bölgenin haberleşmesine yön verilebileceği belirtildi.

Türkiye genelinde 55 şube ve 15 temsilciliği bulunan Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Genel Merkezi, Balıkesir'in Edremit İlçesi'nin kuzeyinde ve Kazdağları bölgesinde yer alan yüksek rakımlı bir konumda yer alan Babatepe mevkiine APRS ve röle istasyonları kurmak için bir süre önce ilgili makamlar ve Genelkurmay nezdinde girişimlerde bulundu. Girişimlerden olumlu sonuç alınmasının ardından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) röle frekans tahsisi için başvuran TRAC, afet haberleşmesine soluk verecek yeni çalışma kapsamında Çanakkale'nin bir üs şeklinde kullanılabilmesi için çalışmalara başladı.

TRAC Genel Başkanı Aziz Şasa, cemiyetin Çanakkale Şubesi'ni ziyaretinde Kazdağları'na kurulacak rölenin, Çanakkale'nin tamamını olmak üzere özellikle Küçükkuyu ve Ayvacık ile ayrıca Marmara kıyısındaki değişik illere bağlı ilçelerde olduğu gibi telsiz irtibatı anlamında kör noktalarda bulunduğunu ve yüksek deprem riskine maruz yörelerin il merkezinden doğrudan ulaşılacak şekilde kapsama altına alınmasını sağlayacağını söyledi.

Bu rölenin kurulacağı mevkiden yapılan ilk testte Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Edirne, Kütahya, Manisa, Bursa, İstanbul ve İzmir ile bu illerin her noktasına ulaşılacak irtibatın sağlandığını belirten Şasa şu bilgileri verdi:

“Bu çalışma afet haberleşmesinde çığırdır. Bu yeni role ile bu illerin tüm ulaşım yolları da kapsama altına girecek. Kazdağ rölesi, kapsama alanında tutacağı illerin kısa adı AFAD olan İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri'ne ait sistemlerin ve Çanakkale'de faaliyette olan TRAC altyapılarının kapasitesi ile birlikte düşünüldüğünde amaçlanan afet haberleşmesi kapasitesi anlamında çok üst bir düzeye erişilmesi noktasına gelineceği çok açıktır. Proje tamamlandığında koordinasyona yönelik toplam 7 bağımsız ağ oluşturulabilecek. TRAC APRS altyapısı ise (gerekli sayısal haritaların temini ve üyelere ait araçlara gerekli basit teçhizatın takılması halinde) coğrafi bilgi aktarımı ve araç/ekip takibini, halen mevcut deprem rasadı aktarımı hizmetine ilaveten mümkün kılacaktır. Ülke coğrafyasının yaklaşık yüzde 20'sini tek başına kapsamaya sahip bu altyapı TRAC Genel Merkezi tarafından üye destekleri alınarak imece mantığıyla oluşturulmuştur. Eylül ayında hizmete girecek ilk altyapı aşamasının eşdeğer maliyeti yaklaşık 50 bin lira. İkinci ve üçüncü aşamaların maliyeti ise yaklaşık 100'er bin lira olacak.”

ÖZEL BİR AĞ

TRAC, APRS ağının özel bir durumu olduğunu da vurgulayan Şasa, “Bu ağın verdiği hizmetin olağan kamusal altyapılarla veya standart teknolojideki sistemlerle, bu yaygınlıkta ve makul bir maliyetle sağlanması mümkün değildir. Diğer TRAC altyapıları ise kabiliyetleri anlamında eşsiz bir esnekliğe sahiptir. Henüz tasarım aşamasında olan bazı olası başka yerel ve özgün niteliklere sahip teknik altyapılarla ilave imkanlar elde edilecektir. Afetler konusunda görevi olan kurum mensubu olan veya gönüllü hizmet veren ve tümü şubemize bağlı olan amatör telsiz belgesi sahibi bilinçli bir kadro, bu altyapılardan yararlanıp acil haberleşmeyi sağlayacaktır. Bu yılın mayıs ayında Çanakkale'de düzenlenen sınavda Amatör Telsizcilik Belgesi sahibi olan 100'ü aşkın amatör telsizci kadrosuna sahip olduk” dedi.

MARMARA VE EGE'YE DE ULAŞILACAK

Kazdağları'nda APRS aktarıcısı ile birlikte ilk aşamada eylül ayı sonunda bir UHF Röle kurumunun tamamlanacağını anlatan TRAC Çanakkale Şubesi Başkanı Alper Doğmaz, “Önümüzdeki yıl ise bu teçhizata ilaveten başka altyapıların kurulması planlandı. Üçüncü aşamada ise henüz sürmekte olan bazı analiz çalışmalarının sonucu ışığında, buradaki altyapıyı Marmara ve Ege Bölgelerindeki başka TRAC altyapıları ile irtibatlandırma konusunda çalışmalarımızın testi başarı ile sonuçlandı. 1 watt gücündeki el cihazı ile Kazdağ rölesinin bulunduğu bölgeden İstanbul başta olmak üzere Marmara'nın ve Ege Bölgesi'nin tamamına ulaşılabildi” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber