Çiçek: Dokunulmazlığı AB standardına getirmek lazım

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2006 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Türkiye'de adına ister dokunulmazlık deyin, ister ayrıcalık deyin, ister imtiyaz deyin, bütün bunları AB standartlarına getirmemiz lazım. Bu siyasetçi için de geçerlidir, kamu görevlileri için de geçerlidir'' dedi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yargı reformunu görüşmek TÜSİAD yönetim kurulu üyeleriyle öğle yemeğinde bir araya geldi.

Toplantının basına açık başlangıç bölümünde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cemil Çiçek, dokunulmazlığın kaldırılması konusundaki tartışmalar sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının, bu konudaki bir düzenlemenin yargıçların bağımsızlığını da kaldırmaya yönelik olacağı şeklinde yargı mensuplarınca algılandığının belirtilmesi üzerine, bu konunun biraz farklı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dokunulmazlığın yargılama açısından bir ayrıcalık teşkil ettiğini belirten Cemil Çiçek, şu görüşleri dile getirdi:

''Aynı ülkede sade vatandaş işlediğinde süratle yargılama yapılırken, dokunulmazlığı olan kişiler olduğunda iş başka türlü cereyan ediyor.

Benim samimi arzum, bunun müteaddit defalar ifade ettim, bir çok yasal düzenlemeleri AB sürecine paralel olarak yaptık, Türkiye'de adına ister dokunulmazlık deyin, ister ayrıcalık deyin, ister imtiyaz deyin bütün bunları AB standartlarına getirmemiz lazım. Bu siyasetçi için de geçerlidir, kamu görevlileri için de geçerlidir.

Yani Türkiye, bu kadar ayrıcalıklarla yargılamada gerekli sonucu çıkaramıyor. Bunun faturası da yargıya çıkıyor. Bunu geçtiğimiz bir kısım olaylarda hep beraber gördük ve yaşadık.

Belli bir yere kadar Cumhuriyet Savcısı soruşturma yürütüyor. Oraya geldiği andan itibaren savcı o adacığa giremiyor, o kalenin içine giremiyor. Giremediği zaman da iş akim kalıyor. O soruşturmadan istenen netice hasıl olmuyor. Onun için hiç uzun uzun konuşmaya gerek yok. O zaman da ifade ettim. Madem ki biz AB üyesi ülke olmak istiyoruz, bunun müzakerelerine başladık, AB ülkesinde siyasetçinin imtiyazı, dokunulmazlığı ne kadar, genel müdürün, müsteşarın sorumluluğu, imtiyazı nereye kadarsa oraya kadar olmalı. Onun üstüne hiç kimsenin çıkmaması lazım gelir.'' Bakan Çiçek, meseleye bir bütünlük açısından bakmak gerektiğini kaydetti.

HABERLER
Cemil Çiçek, basındaki bazı haberlerde, bazı olayların yargı mensuplarına kadar uzandığı imalarının olduğunun belirtilmesi üzerine, yazılanların önemli bir kısmının yürütülmekte olan soruşturmalarla çoğu zaman alakasının olmadığını belirtti.

Cemil Çiçek, şunları söyledi:

''Sanki bunlar dosyada varmış gibi kamuoyunu bir beklentiye sokuyorsunuz, sonuçta da bu beklentiye uygun karar verilmediğinde bundan en büyük zararı yargının kendisi zarar görüyor.

Birçok kişinin kişisel hakları da, ticari itibarı, mesleki itibarı da zedeleniyor. Onun için bence iddianame tanzim edilip iş aleniyet kazanıncaya kadar son derece dikkat etmek, haberler verilirken buna azami hassasiyeti göstermek lazım. Değilse pek çok kişinin haklarının, kişiliğinin, itibarının zedelendiğini de gördük.'' Geçmişte sayfalar dolusu yazılar yazıldığını, sonuçta yazılanlara uygun sonuçlar çıkmadığı zaman yargının zan altında kaldığını belirten Bakan Cemil Çiçek, bu haberlerin çoğu zaman boşa çıktığını, bunun da toplumda güven, huzur, rahat yaşanabilir ülke olmak açısından beraberinde pek çok sorunu getirdiğini söyledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''Benim istirhamım bir tarafta yargı bağımsızlığı diyoruz ama yargının işine de şu veya bu şekilde fazla müdahale etmeden bunların yazılması lazım. Bir taraftan hazırlık tahkikatı gizli ama bakıyorsunuz hazırlık tahkikatıyla ilgili ne varsa konuşma metinleri yayınlanıyor. O dosyada var mı, yok mu vatandaş bu safhada onu bilmiyor ama geçmiş soruşturmalardan biliyoruz ki yazılanların önemli bir kısmı iddianamelerde yer almıyor'' diye konuştu.

Adalet Bakanı Çiçek, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mustafa Koç'un Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü'nün tutuklanmasıyla ilgili açıklamalarının soruşturma konusu olduğu anımsatılarak, soruşturma sonucunun sorulması üzerine de bu konuda bir şey bilmediğini söyledi.

FEHRİYE ERDAL'IN İADESİ

Cemil Çiçek, terörist Fehriye Erdal'ın Belçika'dan iadesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken de Türkiye'nin bu teröristin iadesi için her türlü çabayı gösterdiğini, göstermeye de devam ettiğini kaydetti.

İade konusunda çok ciddi çabalar gösterildiğine işaret eden Çiçek, ''Ümit ederiz ki bugünkü karar bu beklentileri karşılayacak bir karar olur. Olmadığı takdirde biz yine uluslararası hukukun bize verdiği imkanları kullanacağız. Bu işi sonuna kadar takip etmekte kararlıyız'' dedi.

Çiçek, teröre karşı hiçbir cemiyetin, devletin, kimsenin anlayış göstermemesi gerektiğini, varsa yasal boşluk, ülkelerin bir an evvel doldurması gerektiğini söyledi.

Terörle mücadele konusunda sayısız toplantılar yapıldığını ancak, dişe dokunur netice çıkmadığını ifade eden Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

''Çünkü bizim terörist dediğimizi bir başkaları terörist olarak kabul etmiyor. Terörün tanımında bir beraberlik, bir paralellik yok. Bunun tabii sonucu olarak suçluların iadesi anlaşmaları etkin bir şekilde işlemiyor. Hatta bazı ülkeler bakımından, terör, bir ülkenin içini karıştırmak adına siyasi enstrüman olarak da kullanılıyor. Geriye dönük bunun örneklerini çevremizde görme imkanı var. Onun için terör konusunda bütün uluslararası camianın kararlılık göstermesi gerekmektedir. Ümit ederiz ki bugünkü karar bu kararlılığın ifadesi olur, böyle bir beklenti içindeyiz.'' Açıklamaların ardından toplantı basına kapalı olarak yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber