Alerjik nezle bulaşıcı değil

Ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtilere neden olan alerjik nezle, bulaşıcı değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Eylül 2013 17:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtilere neden olan alerjik nezlenin bulaşıcı olmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Tabak, yaptığı yazılı açıklamada, ana belirtisi burun tıkanıklığı olan alerjik nezle şikayetlerinin tedavi ile büyük ölçüde azaldığını belirterek, alerjik nezle olan çocukta alerjiye neden olan hücreler virüslerin vücuda giriş kapısı gibi işlev gördüğünden, alerjik nezlesi olan çocuklarda virüslere bağlı kış enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü kaydetti.

Küçük çocuklarda mevsim ayırmaksızın görülen ve büyük sıkıntılara neden olan alerjik nezlenin, bulaşıcı olmadığı ancak bu çocuklara kışın sık görülen viral enfeksiyonların daha kolay bulaştığını aktaran Tabak, burunda tıkanıklığın ön planda görüldüğü alerjik nezle tedavi edildiğinde, viral enfeksiyonlara bağlı sıkıntıların da azaldığını belirtti.

Prof. Dr. Tabak, küçük çocuklarda ana belirtisi geçmeyen burun tıkanıklığı olan alerjik nezlenin, ev tozu akarı, polen ve hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası geliştiğini belirterek, hastalığın bulaşıcı olmadığını vurguladı.

- "Alerjik hücreler hastalığı davet ediyor"

Alerjik hücrelerin hastalığı davet ettiğini ve alerjiden sorumlu hücrelerin aynı zamanda virüslerin vücuda girişi kapısı gibi işlev gördüğünü belirten Tabak, şunları kaydetti:

“Alerjisi olan çocuğa üst solunum yolu enfeksiyonu yapan nezle virüsleri daha kolay bulaşmaktadır. Alerjiye bağlı olarak burnu tıkalı olan çocuk, bir de enfeksiyonla gelen burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi yakınmaları kolay atlatamıyor. Ev tozu akarı, polen, hayvan döküntüsü gibi maddelerle temas sonrası burun tıkanıklığı ve kaşıntısı ile hapşırık gibi belirtilere neden olan alerjik nezle bulaşıcı değildir."

Enfeksiyonun genellikle uzun sürdüğünü ve geçmeyen geniz akıntısı, balgamlı öksürük gibi şikayetlerle seyrettiğini ifade eden Tabak, "Ancak alerjinin tedavisi ile çocuğun viral nezle, farenjit gibi enfeksiyonları sık kapması engellenebilir” diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber