Deprem İzleme Merkezi çalışmalarını sürdürüyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Deprem İzleme Merkezi, meydana gelen depremleri anlık (on-line) olarak takip ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2013 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Deprem İzleme Merkezi çalışmalarını sürdürüyor

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Deprem İzleme Merkezi, meydana gelen depremleri anlık (on-line) olarak takip ediyor.

CÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Deprem İzleme Merkezi hakkında yaptığı açıklamada merkezin 2007 yılında kurulduğunu belirterek, “Bundan yaklaşık 6 yıl önce Devlet Planlama Teşkilatının desteğiyle bir proje başlattık. Bu proje Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde Tokat civarından başlayıp Erzincan'a kadar tüm yerleşim alanlarındaki afet risk analizini kapsayan bir projeydi. Bu projenin yürütücülüğünü Cumhuriyet Üniversitesi adına ben yaptım. Projeye ODTÜ, İTÜ, Yıldız Teknik, Karadeniz Teknik, Ankara ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden 40'a yakın araştırıcı katkı sundu. Projeyi başarılı bir şekilde 2009 yılının sonunda tamamladık ve Devlet Planlama Teşkilatlarına bugünkü adıyla Kalkınma Bakanlığına sunduk. Bu proje ile bölgedeki önemli yerleşim alanlarının afet risk analizi yapılmış oldu.” dedi.

Prof. Dr. Orhan Tatar, proje kapsamında mikro bölgeleme çalışmalarında kullanılan geniş bant (broadband) sismometre cihazlarının proje sonrasında atıl duruma düşmemesi için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile bir protokol imzalayarak Sivas ve civarındaki yerlere deprem kayıt istasyonların kurulması önerisini getirdiklerini dile getirerek, “Bu tabi çok olumlu karşılandı. Bunun üzerine o dönemin Rektörü Sayın İlyas Dökmetaş ve şu anki AFAD Başkanımızın imzasıyla bir protokol imzalandı. Bu protokol kapsamında Sivas il sınırlarında olmak koşuluyla 5 tane istasyonumuzu AFAD ile birlikte Zara, Altınyayla, Gürün, Kangal ve Şarkışla'ya kurduk. Bu protokolde sadece Sivas il sınırları içinde değil aynı zamanda Sivas'ın dışındaki yerlerde hali hazırda kurulmuş olan istasyonların da bütün anlık deprem bilgilerini alma imkanına sahibiz. Dolayısıyla şu anda 5 tanesi bize ait olmak üzere toplam 14 istasyonundan tümünü Jeoloji Mühendisliği Bölümünde Kurulu merkezden izleyebiliyoruz. Dolayısıyla bölgesel anlamda bir deprem izleme istasyonumuz var. Bu istasyonların verilerinin anlık takip edilmesi büyük önem taşıyor. Özellikle Jeoloji Mühendisliği bölümümüzün Yapısal Jeoloji Tektonik Bölümü ile Jeofizik Mühendisliği bölümümüzün Sismoloji Anabilim Dalı'nın ciddi çalışmaları var. Bu verilerin ortak çalışmalarla muhakkak değerlendirilmesi ve anlık takibinin yapılması büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Tatar sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Kuzey Anadolu Fay Zonu üzerinde Erzincan'dan Amasya'ya kadar uzanan hat boyunca CÜ'nün işlettiği özellikle deprem kestirimi diye adlandırabileceğimiz yani bir depremin öncesinde depremin olabileceğini öngörebileceğimiz birtakım verileri gözlemleyen istasyonlarımız da var. Bunlardan bir tanesi fay zonları üzerinde, radon gazının yer kabuğunun sığ kesimlerinde anormal biçimlerde artışından kaynaklanan bir durum söz konusu. Bunun takibinin yapıldığı istasyonlarımız var. Bunun dışında Erzincan-Tokat-Amasya arasındaki hat boyunca fay zonu üzerinde birtakım kaplıcalar var biliyorsunuz. Bunlardan bir tanesi Erzincan'da Ekşisu-Ilıca diye adlandırdığımız yer. Bir başkası Reşadiye kaplıcaları yine Tokat civarında Niksar Ayvaz suyunun çıktığı bölgede ve Amasya Terziköy'de benzer sular var. Bu kaplıcaların olduğu yerler aynı zamanda fay zonunun üzerinde olan yerler. Dolayısıyla bu kaplıcalardaki sıcaklık, elektrik iletkenliği ve Ph diye adlandırdığımız değerleri biz online bir şekilde burada kurulu istasyonlar vasıtasıyla izleyebiliyoruz. Bu kaplıca sularındaki kimyasal değişimler, sıcaklık ve elektrik iletkenliği değişimlerinde veya radon gazı istasyonlarındaki anormal radon gazı artışlarını takip ederek, gerekli yerlerle bunları paylaşıyoruz.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber