Özelleştirmeyle kayıp-kaçak da azalacak

Haber Giriş : 02 Mart 2006 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik dağıtım özelleştirmeleriyle, elektrik kayıp-kaçaklarının da azaltılması hedefleniyor.

Mücadele kapsamında her bölgenin elektrik tüketimi ile kayıp- kaçak oranlarının bulunduğu ve kaçak elektrikle nasıl mücadele edileceğine dönük bilgilerin yer aldığı "kayıp-kaçak azaltma programı", dağıtım özelleştirmeleri kapsamında ihaleleri kazanan firmalara verilecek.

Toplam 5 yıllık bir geçiş periyodunda nasıl bir program izeleneceği de TEDAŞ tarafından belirenip ilgili firmalara verilecek.

Bu çerçevede firmalardan, öngörülen projeksiyon rakamlarına göre hareket etmeleri ve verdikleri hizmetlerin yanı sıra elektrikte en önemli sorun olan kaçak oranlarını indirmeleri bekleniyor.

Enerji özelleştirmeleri ile varlıkların verimli işletilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, arz güvenliğinin sağlanması, kayıp-kaçak oranlarında azalma sağlanması, yatırımların özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi gibi faydaların elde edilmesi amaçlanıyor.

Enerji dağıtım özelleştirmelerinde en azından bir bölgenin ihale ilanına bu yıl sonuna kadar çıkılması, dağıtım özelleştirmelerinin 2006 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, konuyu değerlendirirken, özelleştirmelerde dağıtım firmaların verilecek elektrikte kayıp-kaçağın azaltılmasına dönük programlarda, makul bir "kaçak oranı indirme projeksiyonu" olduğunu söyledi.

Kaçak elektrik kullanımının Türkiye'ye maliyetinin ise yaklaşık 1 milyar dolar olduğuna işaret eden Keklik, "bazı kesimler, kaçak kullanımın 2-2,5 milyar doları bulduğunu söylüyor, bu doğru değil. Teknik kaybı bunun içine alırsanız, bu miktar olabilir ama teknik kaybı önlenebilir kayıp içine koyamayız" diye konuştu.


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber