Somuncu Baba'nın tarihi fırını ayağa kalkıyor

Bugüne kadar birçok tarihi yapıyı ayağa kaldıran Osmangazi Belediyesi, Somuncu Baba Hazretleri'nin tarihi evi ve fırını da aslına uygun şekilde restore ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2013 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Somuncu Baba'nın tarihi fırını ayağa kalkıyor

Somuncu Baba'nın Ulucami inşaatında çalışan işçilere ekmek pişirdiği tarihi fırın ve evinin restorasyonuna başlandı. Evliyalar şehri Bursa'nın en önemli manevi miraslarından birisi olan Somuncu Baba evi ve fırınının restorasyon çalışmalarını ilk harcı koyarak başlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, fırın ve evin tarihi dokusu korunarak restore edilip inanç turizminin hizmetine sunulacağını söyledi.

Yıllardır özel mülkiyete ait olan ev ve fırını amulaştırıp, restorasyon çalışmalarına başladıklarını ifade eden Başkan Mustafa Dündar, "Ulucami'nin inşaatında çalışanların karnını iki göz fırınında pişirdiği ekmekle doyuran Somuncu Baba'nın Fırını yeniden canlanacak. Evinin bahçesi genişletilerek buraya bir şadırvan yapacağız. Yapılacak olan bahçe ve peyzaj çalışmalarıyla, buranın manevi güzellikleri ortaya çıkacak" dedi.

Bir yıl içinde tamamlanması planlanan restorasyonda, engelli ve yaşlı ziyaretçilerin giriş çıkışlarını kolaylaştıracak düzenlemelerin de unutulmayacağını söyleyen Dündar, "Bu yapıyı tekrar canlandırmak için 353 metrekare alan kamulaştırıldı. Kamulaştırma ile birlikte yaklaşık 674 bin TL kaynak kullanacağız. Şimdiden hayırlı olsun" diye konuştu.

Osmangazi Belediyesi olarak bu güne kadar 145 tarihi eseri Bursa'ya kazandırdıklarını belirten Dündar, "Sahip olduğumuz köklü mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak için bundan sonra da büyük bir gayretle çalışacağız. Mollafenari, Bursa'nın en eski yerleşim merkezlerinden biri. Hem tarihi mirası korumak, hem de mahallemize kaliteli hizmet götürebilmek için bugüne kadar 3 bin 500 metrekare kamulaştırma yaptık. Bu kamulaştırmaları, çıkmaz sokakları açmak, mahallemize otopark yapmak ve daha konforlu mekanlar sağlamak için yapıyoruz. Tekke ve Kahveci çıkmazlarını açarak bu semte nefes aldırdık. Yer altı katlı otoparkı, belediye hizmet alanı ve yol çalışmaları ile ilgili proje çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Türk Parlamenterler Birliği Bursa Şubesi Başkanı Niyazi Pakyürek, geçmişini bilmeyen, ona sahip çıkmayan milletlerin ayakta duramayacağını, böyle toplulukların geleceğinden bir beklentisinin olamayacağını söyledi. Pakyürek, "Somuncu Baba'nın fırını ve evi gibi manevi mirasa sahip yerlerin yeniden ayağa kaldırılması çok önemli. Bu çalışmayı hayata geçiren Osmangazi Belediyesi'ne teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Başkan Dündar, törene katılanlarla birlikte temele ilk harcı koyarak restorasyon çalışmalarını başlattı. Dündar, tarihi yapının bir yıl içerisinde hizmete açılmasının planlandığını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber