Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı, Genel Kurul'a gelecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mart 2006 18:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı komisyondan çıktı, gelecek günlerde Genel Kurul'a gelecektir" dedi.

Başesgioğlu, Hilton Oteli'ndeki "Üçlü Yapıda Sosyal Diyalog ve Kayıt dışı İstihdam Konferansı"nın ardından düzenlenen basın toplantısında, konferansın sonuç bildirgesini okudu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Reformu'nun akıbetine ilişkin bir soruya, "Sosyal Güvenlik Kurumu Kanun Tasarısı komisyondan çıktı. Gelecek günlerde Genel Kurul'a gelecektir" yanıtını verdi.

Emeklilik Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın da komisyonda görüşüldüğünü belirten Başesgioğlu, çok kapsamlı olmaları nedeniyle bunlarla ilgili olarak sosyal taraflarla görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.

AB Komisyonu'nun İstihdam, Sosyal İşler ve Fırsat Eşitliğinden Sorumlu Üyesi Vladimir Spidla da, "Türkiye'de kayıt dışı ekonomi ve kayıt dışı istihdam sorununun, iş yasalarının kapsamına alınması gerektiğine aksi takdirde, AB'nin bu konudaki mevzuatına uyum sağlanmasının kabulünün bir işe yaramayacağına" dikkati çekti.

Spidla "Sendikal hakların AB'ye katılım sürecinde yerine getirilmesi gereken siyasi kriterlerin bir unsuru olduğunu" belirtti.

Basın toplantısına katılan Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Müdür Yardımcısı Sally Pixton da, işçi, işveren ve hükümetin bir arada çalışmasını öngören "kazan kazan" yaklaşımının benimsenmesi gerektiğine işaret etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu tarafından okunan bildirgede de, Türkiye'de kayıt dışı istihdamın, iş gücünün önemli bir bölümü, iş çevreleri, devletin işleyişi, rekabet gücü, çalışma ve istihdam koşulları, yasaların uygulanması, sosyal sigorta ve vergi sistemlerinin etkili biçimde işleyişini olumsuz yönde etkilediği belirtildi. Bildirgede şunlar kaydedildi:

"Kayıt dışı istihdamın bu ölçüde yaygın olmasının ardındaki nedenler, ülke geneli ve bölgeler ölçeğindeki eşgüdümlü hükümet stratejileri ve politikaları aracılığıyla belirlenip ele alınacaktır. Sosyal ortaklar bu stratejilerin ve politikaların belirlenmesi sürecine katılacaklar ve bunların uygulanmasında yer alacaklardır. Ayrıca, kendi özel ihtisas alanlarına göre sivil toplum temsilcilerine danışacaklardır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber