Sistemden çıkanlara bile nema ödemişler

Haber Giriş : 06 Mart 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Ziraat Bankası'dan, 2003-2005 döneminde emeklilere yapılan fazla nema ödemeleri ile gündeme gelen nema skandalı giderek büyüyor. Fazla nema ödemelerinin sadece emeklilerle sınırlı kalmadığı, zorunlu tasarruflarını alıp sistemden çıkmış kişilere de, yanlışlıkla nema ödemesi yapıldığı ortaya çıktı. Araştırmada, emekli statüsü dışındaki bazı hak sahiplerine, mükerrer taksit ödemesi yapıldığı, bazı hak sahiplerinin ise sahte belgeler düzenleyerek ek nema aldıkları belirlendi. Sisteme eksik bilgi girilmesinden kaynaklanan hatanın ekonomik boyutu, nema ödemelerinin tamamlanacağı haziran ayında ortaya çıkacak. Nema ödemelerini mercek altına alan Ziraat Bankası, konuyla ilgili kapsamlı araştırma yapılması için özel bir ekip oluşturdu.

HAZİNE FAİZ İSTİYOR

Nema sıkıntısı, Hazine ile Ziraat Bankası'nı da karşı karşıya getirdi. Nemalar, Ziraat Bankası tarafından ödeniyor. Ancak, ödeme için gerekli kaynak Hazine tarafından bankaya aktarılıyor. Böylece, Ziraat Bankası yaptığı fazladan ödemelerle ilgili olarak Hazine'den daha fazla kaynak almış oldu. Hazine Müsteşarlığı, bankaya son üç yılda aktardığı fazla kaynakların, faiziyle birlikte Ziraat Bankası'ndan tahsil edilmesini istedi.

EMEKLİLER KAÇIYOR

Ziraat Bankası yönetimi ise, başta emekliler olmak üzere, fazladan yapılan nema ödemelerini, emeklilerden tahsil etmeyi planlıyor. Banka yönetimi, fazladan nema ödemelerini, emekli maaşlarından kesecek. Bunun üzerine, birçok emekli, Emekli Sandığı'na başka bir bankaya geçmek için başvuruda bulundu.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber