Valilere, 'otorite sizsiniz' dersi

Haber Giriş : 06 Mart 2006 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, bazı valilerin jandarmaya şehirlerde operasyon yetkisi vermesinden sonra, işi sıkı tutmaya başladı. Bakanlık, mülki idare amirlerine 'kolluk kuvvetleri sivil otoritenin emrinde faaliyet gösterir' ilkesiyle eğitim veriyor

Kırsal kesimde güvenlikten sorumlu olan jandarmaya polisin sorumluluk alanında bulunan şehirlerde de 'operasyon düzenleme yetkisini'nin verildiğinin ortaya çıkmasıyla patlayan skandal üzerine İçişleri Bakanlığı, valileri 'sivil otoritenin gücü' konusunda eğitmeye başladı.

Bakanlığın, AB'ye uyum çerçevesinde İngiltere Büyükelçiliği'yle ortak düzenlediği seminerlerde mülki idare amirlerine 'kolluk kuvvetlerinin daha iyi yönetilmesi' için eğitim veriliyor. Birer haftalık seminerlere vali yardımcıları, kaymakamlar ve mülkiye müfettişleri katılıyor.

TÜM MÜLKİ AMİRLER EĞİTİLECEK

Derslerde temel haklar bağlamında 'sivil otoritenin üstünlüğü' anlatılıyor. Seminerlerin temel hareket noktasını 'silahlı olmasına rağmen, kolluk kuvvetleri sivil otoritenin, mülki idarenin emrinde faaliyet gösterir' ilkesi oluşturuyor.

Bütün mülki idare amirleri, 'kolluk kuvvetlerinin temel haklar çerçevesinde daha iyi ve daha verimli yönetilmesini' hedefleyen seminerlere katılacak. Seminerlerde sivil otoritenin üstünlüğünün yanı sıra, temel haklar konusunda kolluk kuvvetlerinin nasıl yönlendirileceği de anlatılacak. İllerde görev yapan vali yardımcıları ve görevdeki kaymakamların eğitiminden başlayan seminerler, mülkiye müfettişlerine de verilecek. Seminerlerin daha sonra kaymakam adaylarına kadar genişletilmesi hedefleniyor.

EĞİTİMLER POLİS AKADEMİSİ'NDEN

AB'ye uyum çerçevesinde yeni başlatılan seminerler, 18 ay sürecek. 18 aylık eğitim süresince başlangıçta Ankara'da bütün illerin vali muavinleri, kaymakamlar ve mülkiye müfettişleri eğitilecek. Ankara'da "eğiticilerin eğitimi" tamamlandıktan sonra seminerler bölgelere kaydırılacak. Ankara'daki eğitimler Polis Akademisi bünyesinde oluşturulan bir birim tarafından veriliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber