Tuz Hanı davasını Yargıtay bozdu

2004 yılından beri restore edilmeyi bekleyen tarihi Oturakçı Pazarı'ndaki Tuz Hanı'yla yerel mahkemenin kararını Yargıtay bozdu.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2013 14:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tuz Hanı davasını Yargıtay bozdu

2004 yılından beri restore edilmeyi bekleyen tarihi Oturakçı Pazarı'ndaki Tuz Hanı'yla yerel mahkemenin kararını Yargıtay bozdu. Yargıtay'ın kararı bozmasının ardından dava yerel mahkemede yeniden görülmeye başladı.

Oturakçı Pazarı'nda bulunan tarihi Tuz Hanı'nın turizme kazandırılması için başlatılan fakat yaklaşık 9 yıldan beri sonuç alınamayan proje yine mahkemeye takıldı. Mülkiyet sahipleri ile kamu kuruluşları arasında ki değer tespiti konusundaki anlaşmazlık Adıyaman 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar ile belirlenmişti.

Yerel mahkemenin eğer tespiti konusunda verdiği kararla ilgili Yargıtay'a itiraz eden hak sahiplerinin itirazı yerinde bulunarak, yerel mahkemenin kararı bozuldu. Dava yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı.

Yerel mahkemenin daha önceki verdiği karar doğrultusunda 452 ada 1,2, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ve 34 nolu parsellerin toplam 733,96 metrekare alan kamulaştırılmış, kamulaştırma bedeli olarak devlet tarafından hak sahiplerine 1 milyon 620 bin 747 TL ödenmişti.

Aslına uygun olarak restore edilecek olan Tuz Hanı, Adıyaman'a gelen yerli ve yabancı turistlerin kent merkezinde alışveriş yaparak ekonomik girdi sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Kamulaştırma ve restorasyon çalışmaları için İl Özel İdare bütçesinde 4 milyon TL'nin hazır bekletildiği öğrenildi.

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Tuz Hanı restorasyon çalışmasıyla ilgili bir takım yeni problemlerin çıktığını belirterek, esnaftan bu konuda anlayış ve destek beklediklerini söyledi.

Tuz Hanı'nın bir an evvel restore edilmesi yönünde çalışma başlatmak istediklerini ifade eden Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, “Restorasyon çalışması başlatabilmemiz için gerekli kamulaştırma çalışmalarımızı tamamlamamız gerekir. Bir kısım tamamlanmış durumda belli bir kısım ise esnafımıza ait yerler var ve bunlarında kamulaştırılması gerekir. Belediyemize ait olan yer var ve bu konuda sağ olsun belediye başkanımız kendilerine ait yeri bize verdiler, bir sıkıntımız yok. Yapmış olduğumuz kamulaştırmaya ilgili kişiler Yargıtay'a itiraz etti. Yargıtay bizim mahkeme kararını bozdu. Dava tekrar döndü ve buraya geldi. Dava hala devam ediyor. Bu konuda esnaf kardeşlerimizden şunu rica ediyorum; bir şey istiyorsak samimi bir şekilde istememiz lazım. Onun için ilgili kişiler bu konuda bizlere yardımcı olurlarsa, bizim önümüzü açarlarsa ben söz vermişim ve burada görev yaptığım süre içerisinde bu tarihi mekanı Adıyaman'a yakışır bir şekilde en kısa süre içerisinde restore edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber