Savcı şikayet olmadan böceği soruşturacak

Dinleme ve gizli kamera ile özel hayatın gizliliğini ihlal olaylarında yapılacak yeni düzenlemeyle, adli merciler şikayet olmaksızın harekete geçecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Eylül 2013 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni düzenleme için eski CHP Genel Başkanı Baykal'a yönelik kaset komplosunun ardından şikayetçi olmaması da etkili oldu.

Hükümet, özel hayatın gizliliğini ihlallerin etkin olarak üzerine gidilebilmesi için yeni bir düzenleme yapıyor. Böcek ve gizli kamera mağdurunun şikayetçi olması beklenmeden adli mercilerin olaya el koymasının önü açılacak.

Dinleme cihazı (böcek) ve gizli kamera olaylarında yeni düzenlemeye gidiliyor. Söz konusu düzenlemenin yapılmasında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP'lilerin, yaşadıkları kaset skandallarının ardından mahkemeden yayın yasağı çıkartmalarına rağmen, faillerin bulunmasına yönelik suç duyuralarında bulunmamaları etkili oldu. Bu nedenle soruşturma derinleştirilemiyor. Bu tür olaylarda faillerin bulunup cezalandırılmasında yeni düzenleme etkili olacak. Kamuoyuna akseden olaylarda müştekilerin şikayeti beklenmeksizin savcılar harekete geçecek.

YENİ YILDA MECLİS'TE

Yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte kanun tasarısı olarak Meclis'e gelmesi beklenen düzenleme üzerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı titiz bir çalışma yürütüyor. Bu düzenlemeye göre herhangi bir durumda gizli kamera veya böcek bulunduğunda savcılık mağdurun şikâyetini beklemeden inceleme ve soruşturma başlatacak. İlgili bakanlıklar eliyle yürütülen çalışmada, özellikle haberleşmenin gizliliğini ihlal suçlarını içeren 132. maddeye aykırılık halinde bunun şikâyete bağlı olmaktan çıkartılıp savcılık tarafından doğrudan kovuşturulur hale getirilmesi öngörülüyor.

YERİNDE DÜZENLEME

CHP eski Milletvekili Şahin Mengü, Baykal'ın internete düşen görüntülerine yayın yasağı getirilmesi için mahkemeden karar aldıran isimdi. Baykal, konunun takibi için suç duyurusunda bulunmadığı için soruşturmada 'olay yerinin tespiti, gerekli ifadelerin alınması' gibi hususlar sağlanamadığından derinleşemedi. Hükümetin yapacağı düzenlemeyi yerinde bulan Şahin Mengü, 'Bir hukuksuzluğun takibi için mağdurun şikâyetçi olmasına gerek yok. Bu çok kişiye göre özel hayata müdahale olur. Özel konuşma ya da özel görüntüleri kayda alıyorsa bunu doğrudan kamu suçu, doğrudan takip şikâyete bağlı olmayan suç haline getirilmesi doğal olur' dedi.

Bazen şikayet beklenmeyebilir

Hükümetin düzenlemesini yerinde bulan hukukçu Şeref Malkoç, 'Dinlemelerin bir kısmı kamuyu ingilendirir. Kamuyu ilgilendiren kısımlarda mağdurun şikayetini beklemeden harekete geçilebilir. Kişilerin özel hayatı ile ilgili bireysel konularda mutlaka bireyin iznine başvurmak gerekir. Buna dikkat edilmesi gerekir' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber