Siyasiler demokratikleşme paketi için ne dedi?

Haber Giriş : 30 Eylül 2013 13:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Siyasiler demokratikleşme paketi için ne dedi?

Bozdağ: Tarihi adım olan demokratikleşme paketi Sn Başbakanımız tarafından açıklandı. Hayırlı olsun. Bu paket ilk değil, son da olmayacaktır. Alevi açılımı konusundaki çalışmalar devam etmektedir. Bu konu daha sonra kamuoyuna açıklanacaktır. Paket son değildir, yenileri gelecektir.

'Demokratikleşme Paketi'ne ilk tepkiler

MHP'li Mehmet Şandır: Paket PKK'nın talebi

Paketin PKK'nın tehditleri ile hazırlandığını öne süren Şandır, şöyle konuştu:

"Bu paket PKK'nın tehditleri, şantajları, üzerine hazırlanmış bir paket. Daha bundan 1.5 ay önce Sayın Başbakan, 'Ana dilde eğitim yok, özel okullarda da yok. Biz ülkemizi bölecek adımları atamayız' diyor. Şimdi ne oldu da böyle bir paket hazırlandı? PKK'nın tehditleri sonucu hatta müzakerelerde varılan mutabakatlarda yapılması istenenler olarak hazırlandı. Türkiye'ye sınıf atlatacağız yalanıyla sunuluyor. PKK'ya verilen bir niyettir. PKK'lı teröristlerin tetikten ellerini çekmeleri karşılığında verilen bir rüşvettir. Çeşitli PKK sözcülerinin dile getiridği konuları içermektedir. Ana dilde eğitim bir egemenlik talebidir. Dolayısıyla biz bu paketi masum görmüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti için ciddi bir tehdit olarak görüyoruz.

Sayın Başbakan'ın bu paketi sunarken ortaya koyduğu referansları ciddiyetle ele almak lazım. Şehitlerimizin vasiyeti olarak bu paketi sunmasını şiddetle kınıyorum. PKK'nın talepleri doğrultusunda böyle bir paket hazırlamak ve şehitlerin vasiyeti diye sunmak ancak Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı bir iştir. MHP olarak biz bu paketin milletimizin geleceği için yaratacağı tehditleri anlatacağız. Bu paket PKK'ya bir ateşkes çağrısıdır. Bu toplumun kimliğini siz ortadan kaldırırsanız bu toplumu nasıl birlikte yaşatacaksınız?"

Ahmet Türk: Kabak büyük ama içi boş

Ahmet Türk, Demokratikleşme Paketi'nin çözüme katkı sağlamaktan uzak olduğunu, beklentileri karşılamadığını savundu. Türk, "Evet, küçük şeyler var, zaten bunlar toplumun vicdanında karşılığı olan şeylerdir. Mesela Kürt alfabesindeki 3 harfin ilave edilmiş olması, zaten bunu mücadelemizle meşrulaştırdığımız bir şey. Yine köy isimlerinin serbest bırakılması, bugün zaten Kürtlerin kendi köylerinde kendi yaşadıkları yerde eski isimleri kullandığını biliyoruz. Yine anadilde eğitimin önü açılmıyor. Sadece özel okullarda bir eğitimin yapılması konusunda bir şey var. Zaten geçmişte de kurslarla bu imkanlar sağlanmıştı. Ya kısacası toplumsal beklentiyi karşılayacak ve toplumu rahatlatacak bir paket olmaktan uzaktır." dedi.

Doğru şeyleri desteklemeye her zaman hazır olduklarını ifade eden Türk, şöyle devam etti: "Gerçekten toplumsal uzlaşıyı sağlayacak, barışı sağlayacak projelerin yanında olduğumuzu her zaman ifade ettik. Ancak bugün bu beklentiler adeta boşa çıkmıştır. Ya izin verirseniz bu paketi biraz şeye benzetmek istiyorum. Bir kabağa baktığımız zaman çok büyük görünüyor. Görkemli görünüyor. Ama kabağı ikiye böldüğünüz zaman bakıyorsunuz içi bomboş. O kabağın içi bomboş çıktı. Bu paketin de içi bomboştur. Umut ediyoruz ki bu anlayıştan bazı kırıntıları, bazı şeyleri sağlamaktan vazgeçer.

HAMZAÇEBİ: 'DEMOKRATİKLEŞME' İSMİNİ HAK ETMİYOR

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de paketi, "Çok zayıf, çok güçsüz ve demokratikleşme ismini hak etmeyen bir paket" olarak nitelendirdi. Hamzaçebi, 11 yıldır iktidarda olan partinin, 11 yıllık beklenti sonucunda hazırladığı paketi, demokratikleşme paketi olarak sunduğunu söyledi.

Hamzaçebi, demokratikleşme paketi olarak sunulan bu paketin, 11 yıllık tecrübeyi, birikimi, ülkenin ve toplumun ihtiyaçlarını kesinlikle karşılamadığını ifade etti.

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, daha sonra konuya ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapacağını sözlerine ekledi.

BBP Genel Başkanı Destici:

-"Paket, ayaküstü hazırlanmış bir paket görüntüsü vermektedir"

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Demokratikleşme Paketi'nin ayaküstü hazırlanmış bir paket görüntüsü verdiğini savundu.

Destici, yaptığı açıklamada, Türkiye'yi demokratikleştirecek her türlü adımı bugüne kadar desteklediklerine işaret ederek, yeni sivil demokratik bir anayasanın özlemi içerisinde olduklarını ifade etti.

"Ancak bugüne kadar milletimizin yeni anayasa vaatleri ile oyalayanlar neticede adına 'Demokratikleşme Paketi' dedikleri bir paket ile milletin gözünü boyamaya çalışmaktadırlar" görüşünü savunan Destici, paketin milletin taleplerini içeren ve tüm kesimlerin ihtiyacını karşılamadığını, demokrasi standartlarını mevcut durumdan daha ileriye taşıyabilecek değişiklikleri de kapsamadığını öne sürdü.

PAKET 'TWEET'LERİ

Siyasiler, pakete ilişkin Twitter'da ilk değerlendirmelerini yaptı.

AB Bakanı Egemen Bağış: Demokrasimiz ve AB sürecimiz için önemli bir eşik aşılmış, Türkiye ayağındaki prangalardan kurtulmak için yeni bir milada kapı aralamıştır.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: İleri demokrasiye geçmemiş miydik. Bu ilerinin ilerisi demokrasi mi olacak. Klavyeye özgürlük dedi ama twitter hala bela!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba: Demokrasimiz yine paketlendi ve rafa kaldırıldı. Herkese hayırlı olsun.

BDP Van Milletvekili Özdal Üçer: Kürtlere özgürlük yerine klavyelere özgürlük çıktı paketten acaba klavyelere özerklik hakkı da verilecek mi? Erdoğan paket için halkın mastika oynamasını bekliyor. Eskiden Kürtçe konuşunca para ödeniyordu paketten sonra da para ödedikçe Kürtçe konuşulacak.

AJANSLAR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber