Depreme karşı uzay ortaklığı

Marmara depreminde çöken iletişim sistemine çare arayan Başbakanlık, tecrübeli Japonya ile işbirliğine gitti. Yeni projeyle, olası bir felakette olay yerinden görüntü uydudan gelecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Ekim 2013 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Depreme karşı uzay ortaklığı

HAKKI KURBAN

Deprem konusunda acı tecrübeler kazanan Türkiye, benzer sıkıntıların tekrarlanmaması için yeni önlemleri devreye sokuyor. Bu çerçevede Başbakanlık, 1999’daki büyük Marmara depreminde yoğun tartışmalara neden olan iletişimsizlik problemini ortadan kaldırmak amacıyla Japonya ile işbirliğine gidiyor. Çalışma çerçevesinde, acil durumlarda kesintisiz haberleşme ve afet bölgesinden anlık görüntülerin iletilebilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) Japon uydu sağlayıcı firmaların da katılımıyla tatbikat yapıldı. Haberleşme altyapılarının kullanılamaz hale geldiği varsayımından hareketle, diğer teknik imkanlar devreye sokuldu. Uydu üzerinden görüntü aktarımı, görüntülü ve sesli konferans uygulamaları başarıyla gerçekleştirildi.

AFET MEMORANDUMU

Projeye göre, afette bile bölgeyle kesintisiz iletişim sağlanabilecek. Proje kapsamında, Japonya ile bir de memorandum imzalanacak. Afet yönetiminde işbirliğinin amaçlandığı memorandumla, diyaloğun geliştirilmesi için çalıştay, toplantı ve ziyaretler yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber