Aile hekimliği uygulaması genişliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2006 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yılın Eylül ayında ilk olarak Düzce'de başlatılan aile hekimliği uygulamasına 10 ilde daha geçilecek. İzmir, Denizli, Isparta, Adıyaman, Elazığ, Gümüşhane, Samsun, Eskişehir, Bolu ve Edirne'de bu yılın sonuna kadar uygulama başlatılacak.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, geçen yıl 15 Eylül'de Düzce'de başlatılan aile hekimliğinin bir "ön pilot uygulama" olduğunu belirterek, bu ilin nüfusunun az olması nedeniyle Türkiye'yi temsil özelliği taşımadığını söyledi.

Uygulamanın tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılabilmesi için daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Buzgan, bu nedenle her coğrafi bölgeden, değişkenleri çok farklı irili ufaklı iller seçildiğini belirtti.

Buzgan, bu illerin, İzmir, Denizli, Isparta, Adıyaman, Elazığ, Gümüşhane, Samsun, Eskişehir, Bolu ve Edirne olduğunu bildirdi.

Bunun bir çeşit pilot uygulama olacağını ifade eden Buzgan, "Bu pilot uygulamadan çıkarılacak dersler tüm ülke için bir örnek teşkil edecek. Her ne kadar kanun, yönetmelik, tüzük gibi yasal düzenlemeler olsa da, aksaklıklar pilot uygulamada daha iyi görülebiliyor" dedi.

Uygulama için 3 büyük ilden İzmir'in seçildiğini kaydeden Buzgan, Ankara'nın da aday illerden birisi olduğunu, ilerde hazır olunması halinde bu ilde de uygulamanın başlayabileceğini bildirdi.

Aile hekimliğini gelecek yıl tüm ülkede yaygınlaştırmayı amaçladıklarını, ama bunun için henüz kesin bir kararın bulunmadığını belirten Buzgan, öncelikle pilot uygulamanın sonuçlarını görmek istediklerini söyledi.

Aile hekimlerinin mesai gün ve saatlerinin çalıştığı bölgenin şartlarına göre ayarlanabileceğini bildiren Buzgan, bu hekimlerin zaman şartına bağlı kalmadan hastalarıyla buluşabildiğini söyledi.

Bir aile hekiminin asgari bin kişi olmak üzere 4 bin kişiyi kaydedebileceğini kaydeden Buzgan, bu hekimlere 4 binin üzerinde kaydettiği kişiler için herhangi bir ödeme yapılmayacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber