Şifa kaynağı: Cimin Üzümü'nde hasat sürüyor

Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde yetiştirilen ve Türkiye genelinde büyük ilgi gören Cimin Üzümü hasadı devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2013 15:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şifa kaynağı: Cimin Üzümü'nde hasat sürüyor

Kilogram fiyatı 2 ila 3 TL arasında değişen Cimin Üzümü büyük zorluklarla hasat ediliyor. Erzincan’da 15 kilometre uzaklıktaki Üzümlü ilçesinde bölgeye özgü rengi ve tadı ile Türkiye genelinde nam salan Cimin Üzümü’nün hasadı devam ediyor. Yaklaşık 3 hafta önce başlayan hasat mevsimi nedeniyle üzüm bağlarında büyük bir hareketlilik yaşanıyor.İlçede yaklaşık 10 bin dekar alanda bu yıl 8 bin ton üzüm hasadı yapılması planlanıyor. Üzümlü Belediyesinin 2000 yılında Türk Patent Enstitüsüne müracaatıyla "Cimin Üzümü" ismiyle tescillenen ürün, Erzincan ve Üzümlü ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. İlçeye bağlı Pişkidağ Köyü ve çevresinde yaklaşık 2 bin 500 metre yükseklikte yetiştirilen üzümler, özellikle Karadeniz Bölgesi olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi ve Türkiye’nin bir çok iline ihraç ediliyor. Ekim ayı sonuna kadar devam etmesi planlanan hasat döneminden memnun olan üreticiler, bu yıl üzüm üretiminin yüksek olduğunu ancak fiyatın düşük olmasından dolayı dert yandı.

ÜRETİM ZOR ŞARTLARDA YAPILIYOR.

İlçede yüzlerce ailenin geçim kaynağı haline dönüşen Cimin Üzümü üretimi beraberinde bir çok zorluğu da getiriyor. Yaklaşık 2 bin 500 metre yüksekliğindeki dağların eteklerinde özel yöntemlerle yapılan bağlarda yetiştirilen üzümlerin, budanmasından, sulanmasına ve hasadına kadar üreticilerin büyük çabasıyla gerçekleşiyor. Yüksek alanlardaki bağlardaki bağ bozumu kimi zaman katır veya eşeklerle yapılıyor. Kasalarla köy merkezlerinde toplanan üzümler buradan kamyonlarla Üzümlü ilçesindeki kooperatiflere taşınıyor. İlçe merkezinde ise kamyonlardan TIR’lara yüklenen üzümler Karadeniz başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerine gönderiliyor.

CİMİN ÜZÜMÜ ŞİFA KAYNAĞI

Siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında ve çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsi olan Cimin Üzümü’nün koroner kalp hastalıkları ve kanser gibi ölüm oranı yüksek hastalıkları önlediği ve bu hastalıkları tedavi edici özelliği olduğu bir çok uzman tarafından söyleniyor..Kara üzümün kabuklarında bulunan ve fitoaleksin grubu bileşiklerinden olan ‘resveratrol’ün kanser oluşumunu engellediği, düşük yoğunluktaki yağlı bileşiklerin okside olarak kılcal damarlarda birikmesini engelleyerek kalp krizi riskini azalttığı da tüm uzmanların ortak bulgusu. Antioksidant olarak görev yapan resveratrol, nemli bölgelerde yetişen ve renkli olan üzümlerin kabuk kısımlarında bol miktarda bulunmaktadır. Dolayısıyla Karadeniz Bölgesi’nde yetişen kara üzümlerde bu madde bol miktarda mevcut.

Kara üzümün yüksek şeker içeriği dolayısıyla kalori değeri fazla olan bir besin maddesidir. Beslenme değerini oluşturan maddelerin niteliği ve miktarı taze veya işlendikten sonra dönüştüğü ürüne bağlı olarak değişmektedir. Bazı karaciğer hastalıkları ve kansızlığın tedavisinde de etkili olan kara üzüm, içerdiği meyve asitleri ve lifli yapısından dolayı mideye zarar vermeden böbrek ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenler, kanın temizlenmesine de yardımcı olur. İçerdiği besin maddeleri sayesinde güzellik iksiri olan ve zayıflama rejimlerinde kullanılan üzümün gerçek bir beyin besini olan kara üzüm öğleden sonra bir salkım yenirse veya bir bardak üzüm suyu içilirse, vücudu ve beyin hücrelerini zindeleştirmektedir. Bir kilo üzüm, bin 150 gram süt, 390 gram et, 300 gram ekmek ve bin 200 gram patatese eşdeğer sayıldığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber