Bakan Yazıcı: Belediye başkanlığına niyetim yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, şu anda genel af diye bir çalışmaya ihtiyaç olmadığını, öyle bir çalışmanın olduğu konusunda da kendisinin bir bilgisi olmadığını bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ekim 2013 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bakan Yazıcı: Belediye başkanlığına niyetim yok

Bakan Yazıcı, yenilenen Altındağ Belediyesi Yunus Emre Çarşısının açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Demokratikleşme Paketi'nin ardından, hükümetin yeni bir paket üzerinde çalıştığı ve bu pakette de genel af üzerinde çalışıldığı iddialarının sorulması üzerine Yazıcı, bu iddiaları şimdi gazetecilerden duyduğunu söyledi.

Bu konuda bir bilgisi ve öyle bir çalışma olduğu kanısında olmadığını dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:

"Açıklanan paket gerçekten önemli. Bunun içeriğine odaklanmak lazım. Bir defa bunu bir hazmetsin toplum, insanlar bunu bir anlasın, ne getiriyor ne götürüyor? Bu çok önemli açılımlar getiriyor. 40-50 yıldır tartışma konusu olan ve uygulanması dolayısıyla birçok insanın mağdur olduğu eğitim öğretim hakkının elinden alındığı, kamuda çalışma hakkının ortadan kaldırıldığı gibi uygulamaların, bu paketle sonlandırılacağı deklare edilmiş, bu önemli. Eğitim alanına ilişkin düzenlemeler deklare edilmiş, siyasi partilere ilişkin bir takım kısıtlamaların kaldırılacağı belirtilmiş, bunlar önemli, bunları tartışalım. Bu paket, Türkiye'yi demokratikleşmesi açısından, kardeşliğimizin daha da yükselmesi açısından önemli bir yere taşıyacak ama elbette ki bu tür düzenlemeler, nihai düzenlemeler değildir."

- "İhtiyaçlar gerekli kılarsa yeni düzenlemeler yapılabilir"

Demokratikleşme ve kamu yönetimi alanında sorunları ortadan kaldırırken, hak ve özgürlükler alanındaki engelleri giderirken yapılan çalışmaların fiziki çalımalar olmadığını vurgulayan Yazıcı, bu alanın dinamik olduğunu ifade etti.

Bakan Yazıcı, ihtiyaçların gerekli kılması ve eksikliklerin ortaya çıkması halinde yeni düzenlemelerin yapılabileceğini belirterek, hedefin; demokrasi standartları yükselmiş, hak ve özgürlüklerin daha da güvence altına alındığı, kardeşliğin daha da güçlendiği bir Türkiye olduğunu söyledi.

- "Genel af çalışması yok"

Bir gazetecinin, "Genel af yönünde bir çalışmaya ihtiyaç var mı?" sorusu üzerine de "Var mı öyle bir ihtiyaç? Bana göre yoktur. bana göre şu anda genel af diye bir çalışmaya ihtiyaç yok. Öyle bir çalışmanın olduğu konusunda da bir bilgim yok" dedi.

- "(Belediye başkanlığına aday olacak bakanların istifa etmeleri gerektiği) Bu alanda net bir düzenleme yok"

Mevcut bakanlardan bazılarının, milletvekilliğinde üçüncü dönemlerini doldurdukları için, belediye başkanlığına aday olmak için istifa edeceklerine yönelik iddiaların sorulması üzerine de Yazıcı, "Bu konu, bir defa bireylerin kendi tasarrufu olabilir, kurumsal olarak baktığınızda da hükümetin yapısıyla alakalıdır. Takdir edersiniz ki hükümetin yapısıyla alakalı söz söyleme hakkı sayın Başbakana aittir. Dolayısıyla bu sorunun muhatabı sayın Başbakandır" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Hukukçu olarak, sizce aday olmak istiyorlarsa Bakanların istifa etmeleri gerekir mi?" sorusunu da yanıtlayan Yazıcı, bu alanda net bir düzenlemenin olmadığını bildirdi. Yazıcı, "Sanırım Milletvekili Seçimi Kanunu, kamu görevlilerinin belirli bir takvime göre istifa etmelerini öngörüyor ama bu o kategoriye girer mi girmez mi? Bunun tartışılması gerekir diye düşünüyorum. Şayet o kategoriye girdiği kabul edilirse gerekir ama 'girmiyor' denilirse, kanaat o yönde belirirse, çünkü belirsiz bir alan, o zaman da gerekmeyebilir" ifadelerini kullandı.

- "Benim (belediye başkanlığına) niyetim yok"

Bakan Hayati Yazıcı, kendisinin böyle bir niyeti olup olmamasının sorulması üzerine de böyle bir niyetinin olmadığını, şu anda bulunduğu yerde çalışmaya devam ettiğini ifade etti.

Siyasette tüm bu görevlerin, geçici olduğuna işaret eden Yazıcı, esas olanın kaliteli siyaset üretmek olduğunu söyledi.

- Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna'nın, bir gazeteciye tehdit içerikli e-mail gönderdiği haberleri

Yazıcı, "Eskişehir Valisi'nin, Radikal Gazetesi muhabirine tehdit içerikli bir e-mail attığına yönelik haberler var. Bu konuda siz neler söyleyeceksiniz? Bir vali bir gazeteciyi tehdit edebilir mi?" sorusunu da "Ben bir kamu görevlisinin, bir başka kişiyle olan çekişmesi ya da ihtilafına ya da iletişimiyle alakalı takdir edersiniz ki değerlendirme yapmam, onu bağlı bulunduğu ilgili bakan yapar. Bu konuda bir değerlendirme yapmam ama onunla bir araya geldiğimde, konu gündeme gelirse kanaatlerimi orada ifade ederim, şu anda söylemem" şeklinde yanıtladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber