Bursalı dağcıların alan rehberliği sıkıntısı

Son çıkan torba kanun ile milli parklarda görev yapmak üzere alan rehberliği ihdas edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bursalı dağcıların alan rehberliği sıkıntısı

Son çıkan torba kanun ile milli parklarda görev yapmak üzere alan rehberliği ihdas edildi. Uludağ Milli Parkı'nda görev yapacak alan rehberlerini belirlemek içinde Orman 2. Bölge Müdürlüğü Bursa'da da bir kurs düzenlendi. Uludağ'a gelen 13 kişi üzerindeki gruplara rehberlik yapacak olan kişileri belirlemek için açılacak sınav öncesinde 'Alan rehberlik' kursu için 14 federe kulübe haber vermeden, sadece köy kahvesine ilan asarak kurs düzenlemesi doğaya gönül veren dağcıları üzdü.

Bu arada tesadüfen kurstan haberdar olan 2 dağcı ile rehberlik yapan emekli öğretmende kursa katıldı.

Yeşil Bursa Dağcılık Kulübü ile Bursa Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (BUDAK) ve Çelebi Mehmet Dağcılık yöneticileri, Uludağ Milli Park Müdürlüğü'nün 'Alan rehberlik' kursunu kendilerine duyurmamasını eleştirdi. Kursun yaklaşık 1 hafta önce açıldığını ifade eden yetkililer 14 federe kulüpten sadece 2 tanesinin haberdar edilmesinin adil bulmadıklarını söylediler. Konuyla ilgili bilgiler veren Yeşil Bursa Dağcılık Kulübü Başkanı Kadir Soyaltın, "Uludağ'da alan rehberliği ilgili kurs açıldı. Bursa'da kulüplerin bundan haberi yok. Uludağ'da her hafta sonu faaliyet yapıyoruz. Ama bu kursa katılmadığımız için Karabelen'den rehber almadan geçemeyeceğiz. Bu kursa katılabilmemiz için haberimiz olması gerekirdi. Fakat bu kursu açanlar bilgi vermedi. İl temsilcimizle de konuyu konuştum, fakat kimsenin bilgisi yok. Bir gün Uludağ'a çıkarsak, önümüze set çekecekler" dedi.

BUDAK Yönetim Kurulu Üyesi Ali İştem ise, "Biz spor yapmak için çıkıyoruz. Biz turizm amaçlı dağcılık yapmıyoruz. Bu kurs hakkında bilgi verilmedi ise, biz milli park içerisinde nasıl faliyet yapacağız" diye konuştu.

Çelebi Mehmet Dağcılık Külübü Başkanı Mustafa İşcan da, birçok kayıp olayında sahayı en iyi bilen kişiler olarak çalışmalara katıldıklarını belirterek, "Bizler gönüllü olarak dağlarda arama kurtarma çalışmalarına yıllardır katılıyoruz. Milli Park yetkililerinin gitmediği alanlara kadar araziye hakimiz. Ancak mevzuattan dolayı şimdi milli parkın kapısından içeriye giremeyceğiz. Bu uygulamada Milli Park yetkililerinin külüpleri arayarak yeni ihdas edilen alan rehberliği hizmetinin layıkı ile verilmesi için yıllardır Uludağ'a hizmet etmiş dağcılara haber vermesi gerekirdi. Vali Münir Karaloğlu'nun kursu yeniden düzenlemesini, imtihanın bütün ehil olan lisanslı, bu işi yapmak isteyen dağcılarında katılımı ile gerçekleştirilerek hatanın düzeltilmesini istiyoruz. Alan rehberliği için dağ köylerinde yöreyi bilen insanlara imkan sağlandığı görülüyor. Bu fırsat Uludağ'ın her köşesini karış karış gezen lisanslı dağcılara da sağlanmalıdır" dedi.

Bu arada uygulamadan haberi olmayan seyyahat acentaları ile otelcilerin Uludağ'a gelecek 13 kişiden fazla gruplar için girişte günlük 100 TL hizmet bedeli ile alan rehberi alma mecburiyetine ne tepki verecekleri de merak konusu oldu. Milli Park müdürlüğü Karabelen'deki bilet gişelerinin olduğu bölgede alan rehberlerine bir oda tahsis ederek, kaybolmaların önüne geçmek için bu kış alan rehberliği uygulamasına başlamayı planlıyor. Uludağ'da yürüyüş yapmak isteyen gruplarda 13 kişiden fazla olurlarsa alan rehberi alacaklar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber