Genelkurmay Başkanlığı inceleme başlattı...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı generalleri suçlayıcı ifadeler içeren Şemdinli iddianemesi için ilk incelemesini başlattı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Genelkurmay İkinci Başkanlığı ve Adli Müşavirliğin iddianameyi incelediklerini açıkladı. Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve bazı generalleri suçlayıcı ifadeler içeren Şemdinli İddianamesi Genelkurmay Karargahına ulaştı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Harp Okulun'da ?Şu Çılgın Türkler' isimli kitabın oyunu için düzenlenen etkinlikte iddianame konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı..

Özkök "Cumhurbaşkanı ve Başbakan'a değerlendirmelerimizi aktardık. Basındaki bilgilere göre konuşmak bize yakışmazdı. Evrakın gelmesini bekledik, şimdi geldi. Adli Müşavirlik ve Genelkurmay İkinci Başkanlığı, değerlendirecek bana rapor verecek. Ben de soruşturma açılıp açılmayacağına karar veririm, çünkü başka generaller de var" dedi.

Genelkurmay Başkanı, Cumhurbaşkanı Sezer ile yaptığı görüşmede herhangi bir talepte bulunmadığını belirtirken, "ben bir talepte bulunmam, çünkü biz onun astıyız" dedi.

"Çok iyi işleyen bir sistemimiz var"

Genelkurmay Başkanı'na, Başbakan'ın atamalarda ordunun teamüllerine uyacağına ilişkin açıklaması da hatırlatıldı. Orgeneral Özkök açıklamayı yerinde bulduğunu belirterek "Başbakan'ın sözleri yerinde bir değerlendirmedir. Bugüne kadar bir iki istisna hariç, bütün hükümetler teamüllere uydu. Çok iyi işleyen bir sistemimiz var" açıklamasında bulundu.

İddianame sonrasında Başbakan'la yaptığı görüşmede bir istek aktarıp aktarmadığı sorusuna, İngilizce ?yorum yok' anlamına gelen ?no comment" cevabını veren Genelkurmay Başkanı'na, iddianame için ?muhtıra gibi' açıklama beklentisi olduğu da hatırlatıldı.

"Yumruk değil, beynimizle vuruyoruz"

Orgeneral Özkök, sert tavır göstermekten yana olmadıklarını belirterek "açıklama yapmakla ille de pata küte yapmak mı gerekir? Türkiye birinci sınıf bir devlettir. Bütün kurumlar rollerini birinci sınıf oynasınlar. Biz rolümüzü birinci sınıf oynuyoruz. Biz masaya aklımızı, beynimizi koyarız. Yumruk değil, beynimizle vuruyoruz. Büyükanıt, adı üzerinde, şimdi daha büyük anıt oldu" dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer'in tepkisi

Oyun sırasında Cumhurbaşkanı Sezer'e de, Şemdinli iddianamesi soruldu. Cumhurbaşkanı Sezer, iddianame sonrasındaki gelişmeler için "olağan değil" değerlendirmesini yapmakla yetindi.

İddianameden...

Van Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı ve Van Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt hakkında 'suç işlemek için örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma evrakının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği belirtilmişti.

Orgeneral Büyükanıt, Şemdinli'de yakalanan Astsubay Ali Kaya için "kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber