Dershane kalkar kurslar devam eder

Dershane kalkar kurslar devam eder Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın, “1 Ocak’tan itibaren dershanelerin ruhsatları yenilenmeyecek” açıklamasının ardından Türkiye’nin en büyük dershane zinciri olan Final Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı, TÖDER ve Avrupa Dershaneler Birliği İkinci Başkanı İbrahim Taşel, “Dershane kalkar, kurslar devam eder. Eğitim danışmanlığı veya eğitim koçluğu şeklinde varlığımızı sürdürürüz” dedi.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 08 Ekim 2013 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dershane kalkar kurslar devam eder

Gönül KOCA

Türkiye genelindeki 217 şubesinde, yaklaşık 8 bin öğretmeni ile 200 bine yakın öğrenciye eğitim desteği sunan Final Eğitim Kurumları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Taşel, kanuni düzenlemelerle ilgili Bakanlığın atacağı adımları beklediklerini söyledi. Taşel, MEB'in dershaneleri kendi bünyesinden çıkarma hakkına sahip olduğunu, ancak bu durumun öğrencilerin özel öğretim ve özel ders görme hakkını ortadan kaldırmayacağını anlattı. Taşel, Avrupa'daki dershanelerin işleyişini örnek vererek şu açıklamalarda bulundu: "Avrupa'da da dershaneler var ama Eğitim Bakanlıkları'na bağlı değil. Türkiye'de de MEB'e bağlı olmayan dershaneler olabilir. Özel okul ihtiyacı başka, dershane başka. Dershane kalkar ama kurslar devam eder. Almanya'da dershaneler Eğitim Bakanlığı'na bağlı değil ama faturalarını keserek eğitim veriyorlar. Sadece binaları belediyeler tarafından denetleniyor. MEB dershaneleri kendi sistemi dışına çıkarmakla dershane ihtiyacı ortadan kalkmaz. Dershaneler okulların alternatifi değil. Mezun öğrenciler okula da gitmeyecekleri için üniversite hazırlığını dershanelerde yapıyorlar." Diğer dershane ve birlik yetkililerinin açıklamaları şöyle:

RUHSATLAR YENİLENMİYOR

Faruk Köprülü (Özel Dershaneler Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Genel Başkanı):

Dershaneler zaten ruhsatlarını yenilemiyorlar. "Ruhsat yenilemesi yapılmayacak" sözüyle ne demek isteniyor bilemiyorum. Dershaneler, Bakanlığın bünyesinde olmasa dahi ticari olarak belediyeden iş ruhsatı alarak, vergi ve personelin sigorta işlemlerinin yatırılması sonrası normal bir ticari kurum olarak çalışmalarına devam edecek o halde. Sınavlar olduğu sürece ihtiyaç olacak. Adı dershane olmasa bile bu kurumlardan hizmet alınacak. Bakanlık kurumları kapatmaya çalışmak yerine, buralara ihtiyacı azaltmaya yönelik çalışmalar yapmalı.

YOLA DEVAM EDECEĞİZ

Metin ÖZER (Sınav Dergisi Dershaneleri

Yönetim Kurulu Başkanı): Fiziki olarak okullara dönüşüm yapmanın kolay olmayacağı açık. Dershaneyi devam ettirmeyi planlıyoruz. Ruhsattan öte burada veli ve öğrencilerin memnuniyeti önemli. İhtiyaç olduğu için devam edeceğiz. Kendi tedbirlerimizi alacağız.

RANDEVU İSTEDİK

Eyüp Kılcı (Güven Dershane Sahipleri

Derneği (GÜVENDER) Başkan Yardımcısı): Dershane sektörü olarak biz geçişin mümkün olduğunca sağlıklı bir yolla yapılmasını arzu ediyoruz. Ama henüz istenen gelişme sağlanamadı. Özel okulla dershaneler farklıdır. Teşvik verilmesi güzel ama özel okula dönüşmenin tek seçenek olarak sunulması uygulanabilir bir şey değil. Bakanlıktan randevu talep ettik, geri dönüş olursa görüşlerimizi ileteceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber