İTÜ'den raylı sistemlerde yerli sinyalizasyon

Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı'nda raylı sistem için geliştirilen ve Adapazarı Mithatpaşa istasyonunun ardından Aydın-Denizli hattına kurulan yerli sinyalizasyon sistemi, diğer hatlarda yaygınlaştırılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Ekim 2013 16:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İTÜ'den raylı sistemlerde yerli sinyalizasyon

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı'nda raylı sistem için geliştirilen ve Adapazarı Mithatpaşa istasyonunun ardından Aydın-Denizli hattına kurulan yerli sinyalizasyon sistemi, diğer hatlarda yaygınlaştırılacak.

İTÜ Vakfı Kurumsal İletişim Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de ilk olduğu belirtilen yerli sinyalizasyon projesi, İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesi Endüstriyel Otomasyon Laboratuvarı'nda TÜBİTAK-BİLGEM ve TCDD işbirliğiyle tamamlandı.

İlk olarak Adapazarı Mithatpaşa istasyonuna kurulan ve 15 ay denendikten sonra Aydın-Denizli hattına uygulanan yerli sinyalizasyon sistemi, TCDD'nin takvimi çerçevesinde diğer hatlarda yaygınlaştırılacak.

Proje kapsamında Mithatpaşa istasyonundaki sahaya kurulan sistemin bütün testleri yapıldı. Yaklaşık 1,5 yıldan beri sorunsuz çalışan sistemin, Aydın-Denizli arasındaki bir hat kesiminde uygulama çalışmaları BİLGEM ekibi tarafından yürütülüyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen proje yürütücüsü İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Turan Söylemez, TCDD'de şu anda 10 bin kilometrenin üzerinde demiryolu ağı olduğunu aktararak, bunun yüzde 85'e yakın kısmında sinyalizasyon olmadığını belirtti.

Geriye kalan, İstanbul'dan Ankara'ya, Ankara'dan Konya'ya uzanan hatlarda sinyalizasyon olduğunu ifade eden Söylemez, ancak sistemlerinin tamamının yabancı firmalar tarafından kurulduğunu, farklı firmaların kurduğu sinyalizasyon sistemlerini yönetmenin de sorun oluşturduğunu kaydetti.

- 10 yıllık kazanç 1 milyar lira

Söylemez, ihalelerin farklı firmalar tarafından alınması nedeniyle sistemlerin birbirinden farklı olduğunu belirterek, uygun eleman yetiştirmenin, belirli bir bölgede çalışan bir elemanı farklı bir bölgeye kaydırmanın son derece zor olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin her tarafında kullanılacak bir sinyalizasyon sistemi kurulmasının bu açıdan önemli olduğunu vurgulayan Söylemez, bu sistem sayesinde 10 sene içinde çok rahat bir şekilde kazancın 1 milyar lira civarında olmasının mümkün olduğunu, hatta bunun birkaç katı bile olabileceğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber