ÖSYM, IELTS kararından geri adım attı
ÖSYM, 23 Temmuzda IELTS'nin eşdeğerliğini değiştirmişti.
Değişiklik sırasında yapılan açıklamada, bu tarihten önce girilen ama sonuçları 23 Temmuzdan sonra açıklanan IELTS puanlarında, eski eşdeğerlik tablosunun uygulanacağı belirtilmişti.
ÖSYM'nin bu değerlendirmesinin yanlış olduğunu şu sözlerle ele almıştık: "Oysaki adaylar, Nisan ayındaki yabancı dil sınav eşdeğerlik tablosuna göre, Haziran ayındaki IELTS sınavına girmeye karar vermiştir. Bu nedenle değerlendirmenin sonuçların açıklandığı tarih itibariyle değil sınava giriş tarihi itibariyle yapılması gerekmektedir. Diğer taraftan, diğer sınavlardaki uygulamada "sınav tarihi" dahi değil, "sınava başvuru tarihleri" esas alınmaktadır. Örneğin, KPSS'de adayların bir alt öğrenim durumundan sınava girmemesi kuralı, sınav başvuru tarihi itibariyle aranmaktadır. Bu anlamda, ÖSYM'nin yapmış olduğu değerlendirmeyi değiştirmesinde yarar bulunmaktadır. Aksi halde çok sayıda hukuki dava ile karşılaşacaktır."
ÖSYM, memurlar.net'in bu değerlendirmesini o gün dikkate almadı. Mağdur olan çok sayıda aday, bunun üzerine, ÖSYM'nin bu işlemini dava etti ve davaların neredeyse hepsi, savunma dahi alınmaksızın, kazanıldı.
4 Ekimde yaptığımız haberde, kazanılan çok sayıda davaya rağmen hala inat edilmesini eleştirmiştik. ÖSYM 6 gün sonra bu inadından vazgeçti ve aşağıdaki açıklamayı yaptı.
Diğer taraftan, açtığı IELTS davaları ile öne çıkan Avukat Mustafa Kemal Batur memurlar.net'e yaptığı açıklamada "Açılan davalar sürerken alınan bu karar ile başta akademisyenler olmak üzere birçok kamu personeli ve TKDK çalışanı rahat bir nefes almıştır. Ülkemizde ben "yaptım-olacak" zihniyetiyle değil de bu şekilde, hatanın anlaşılıp düzeltilmesi hukuk devletinin en büyük ve en güzel yanıdır. Kararın başta davalarını yürüttüğümüz müvekkillerimiz için ve tüm IELTS sınavı mağdurları için hayırlı olmasını dilerim." dedi.
İŞTE ÖSYM'NİN YAPTIĞI AÇIKLAMA
DUYURU
(11 Ekim 2013)
Yabancı Dil Eşdeğerliğinin Tespiti Hakkında
Bilindiği üzere bilişim teknolojisinde ortaya çıkan gelişmeler, yabancı dil seviye ölçme sınavlarının elektronik ortamda "yerel ve çok oturumlu" olarak çok sık periyotlarda gerçekleştirilmesine imkan sağlamaktadır. Başkanlığımız, bu gelişmeleri ve adayların durumlarını da dikkate alarak, yabancı dil eşdeğerliğinin tespiti konusunu yeniden değerlendirmiştir. Değerlendirme sonucunda;
Başvuruları güncelleme tarihinden önce yapılmış olması kaydı ile güncelleme tarihini takip eden günden başlamak üzere 30 gün içerisinde yapılan sınavlar için güncelleme tarihinden önce yürürlükte olan eşdeğerlik tablosunun geçerli sayılmasına, diğer durumlarda ise eşdeğerlik tablosunun güncelleme tarihi itibari ile uygulanmasına, bu kararın 23 Temmuz 2013 tarihinde resmi internet sitemizde yayımlanan güncelleme için de geçerli sayılmasına
Son güncelleme tarihinden önce sonuç belgelerinin alınmış olduğu sınavlar için sonuç belgesinde sınavın yapıldığı tarihin yazılı olması ve 6114 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden sonra alınmış olması durumunda sınavın yapıldığı tarih itibari ile geçerli eşdeğerlik tablosunun uygulanmasına,
Kurumumuzca ilk eşdeğerlik tablosunun yayımlandığı 13/01/2012 tarihine kadar alınmış sonuç belgelerinde sınavın yapıldığı tarihte yürürlükte olan Yükseköğretim Kurulu eşdeğerlik tablosunun uygulanmasına,
Diğer durumlarda ilgili başvuruların güncel eşdeğerlik tablosuna göre değerlendirilmesine
karar verilmiştir. Bu doğrultuda eşdeğerlik tespiti gerektiren sınavlar için uygulama, yukarıda belirtildiği şekilde yapılacak ve Başkanlığımızca eşdeğerlik belgesi yerine geçecek bir belge verilmeyecek, ilgili kurumlar eşdeğerlik tablosu doğrultusunda kabul ve işlemlerini yapacaklardır.
Kamuoyuna duyurulur.