İstanbul sanayi ve üretimin merkezi Ankara nitelikli işgücünde lider

İllerin ve Bölgelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması sonuçlarını yayımlandı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2013 23:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul sanayi ve üretimin merkezi Ankara nitelikli işgücünde lider

ANKARA - Erdal Çelikel

Kalkınma Bakanlığı, İllerin ve Bölgelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) sonuçlarını yayımladı.

AA muhabirinin, Kalkınma Bakanlığı Izleme, Degerlendirme ve Analiz Dairesi Baskanı Kamil Taşçı, Planlama Uzmanı Mehmet Emin Ozsan ve Planlama Uzman Yardımcısı Mustafa Caner Meydan'ın imzasını taşıyan araştırmadan derlediği bilgilere göre, çalışma geçen yıl yürürlüğe giren yeni tesvik sistemi kapsamında Türkiye'nin gelişmişlik seviyesine göre 6 bölgeye ayrılmasına temel oluşturdu.

Araştırma çerçevesinde bolgesel kapasite ve potansiyel ile bireysel refah arasında denge kurarak secilen 61 degisken ile yapılan Güçlü Temel Bileşenler Analizi sorucunda 4,51 (Istanbul) ile -1,73 (Mus) arasında degisen endeks degerleri elde edildi ve iller bu endeks degerlerine gore gelismislik seviyeleri bakımından 6 kademede sınıflandırıldı.

Sanayi ve üretimin merkezi İstanbul

Araştırmaya göre, 1. kademede İstanbul, Ankara, Izmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskisehir ve Mugla olmak üzere 8 gelişmiş il yer aldı.

Ulke nufusunun yuzde 18'inin Istanbul'da yaşadığı ve ihracatın yaklasık yarısının bu ilden gerçekleştirildiği belirtilen araştırmada, imalat sanayisi alanına giren isyerlerinin yaklasık 3'te 1'i ve üretim yapılan OSB parsellerinin yarısından fazlasının Istanbul'da bulunduğu belirtilerek, "Bu yonuyle Istanbul, Turkiye'nin sanayi ve uretim merkezi olma konumunu surdurmektedir" ifadesi kullanıldı.

Istanbul'un, Turkiye'nin finans merkezi olduğu tespitine yer verilen araştırmada, banka kredilerinin yuzde 43'unün bu ilde kullanıldığı ve tasarruf mevduatının da yuzde 39'unun yine burada toplandığı kaydedildi.

Ankara nitelikli işgücünde lider

Çalışma sonucunda sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi bakımınından 2. sırada yer alan Ankara ozellikle nitelikli isgucu potansiyeliyle on plana cıkıyor.

Araştırmaya göre, 22 ve uzeri yas grubu nufus icerisinde yuksek okul veya fakulte mezunlarının oranı bakımından Ankara, 81 il icerisinde ilk sırada yer alıyor. Ulke genelinde bu oran yuzde 8,8 iken, Ankara'da 15,5 duzeyinde bulunuyor. Yuksek lisans ve doktora sahibi nufusun 30 ve uzeri yas nufusa oranında da Ankara yine 1. sırada yer alıyor. Bu yas grubunda Turkiye'de her 100 kisiden ancak 1,3'u yuksek lisans ve doktora yaparken, Ankara'da bu oran 3,4 duzeyinde gerceklesti.

Kişi başına ihracatta Bursa ve Kocaeli önde

Araştırmada 1. kademe gelismis iller arasında yer alan Bursa ve Kocaeli'nin, ozellikle ihracat kapasitesi bakımından onemli bir yere geldiği belirtildi.

Turkiye toplam ihracatının yuzde 9,4'unün Bursa'dan, 8,4'unün de Kocaeli'nden gerceklestirildiği kaydedilen araştırmada, "Kisi basına dusen ihracat tutarı bakımından bu iki il Istanbul'un da uzerinde degerlere sahiptir" tespitine yer verildi.

Eğitim ve turizm Eskişehir, Muğla ve Antalya'yı yukarı taşıdı

Turizm yatırım-isletme ve belediye belgeli yatak sayısı itibarıyla Antalya ve Mugla'nın 81 il icerisinde ilk iki sırada bulunduğu ifade edilen araştırmada, turizm sektorundeki her 100 yataktan 34,6'sının Antalya'da, 15'inin ise Mugla'da bulunduğu bildirildi.

Antalya ve Eskisehir'in 1. kademe iller arasında yer almasının nedenlerinden en önemlisinin "eğitim alanındaki gelişmişlik seviyelerinin yüksekliği" olarak gösterilen araştırmada, hem okur-yazar nufus oranı hem de okur-yazar kadın nufusunun toplam kadın nufusuna oranı bakımından Antalya ve Eskisehir ilk iki sırada bulunduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber