Yeni Türk Vatandaşlığı Kanun Taslağı neler getiriyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2006 15:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan Yeni Türk Vatandaşlığı Kanunu Taslağı'na göre, askerlik görevini yapmayanlar vatandaşlık hakkını kaybetmeyecek.

İçişleri Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, vatandaşlık hukuku alanında yaşanan gelişmeler ve Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesi üzerine yeni düzenlemeler yapılması planlanan Türk Vatandaşlığı Kanunu taslağında, 1 Mart 2000 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'ne aykırı hükümlerin ortadan kaldırıldığı belirtildi.

Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi'nin "vatandaşlığa ilişkin kuralların cinsiyet, din, ırk, renk ya da ulusal veya etnik köken açısından ayrımcılık oluşturan farklılıklar içeremez" hükmü göz önünde bulundurularak hazırlanan taslakta, vatandaşlığa alınma işlemleri ve ikamet süreleri ile ilgili farklı uygulamalara son verildiği bildirildi.

Taslakta, "askerlik görevini yapmamak" da Türk vatandaşlığının kaybı nedenleri arasından çıkarıldı.

TASARI İLE GETİRİLEN YENİLİKLER

Taslağa göre, vatandaşlığa alınmada aranan ikamet süresi beş yıl olarak belirlendi. İstisnai olarak vatandaşlığa alınma yetkisinin ise Bakanlar Kurulu tarafından kullanabileceği kaydedildi.

Yabancıların Türk Vatandaşlığı'na alınma koşullarının da düzenlendiği taslakta, Türkiye'ye sanayi tesisleri getiren; sosyal, ekonomik, bilim teknik ya da sanat alanlarında olağanüstü hizmeti geçmiş veya hizmeti geçeceği düşünülen ve ilgili Bakanlıklarca teklif edilen yabancılar, Bakanlar Kurulu'nca vatandaşlığa alınması zaruri görülen yabancılar ile Bakanlar Kurulu'nca göçmen olarak kabul edilen yabancılar, "güvenlik bakımından Türk vatandaşlığına alınmaya engel teşkil edecek bir hali bulunmamak" şartıyla vatandaşlığa alınabilecek.

Evlenme yolu ile Türk vatandaşlığını kazanmak isteyen yabancılar için istenen "3 yıl Türk vatandaşı ile evli olma şartı" ise yeni taslakta da korundu.

Türk vatandaşlığını kazanmak üzere müracaat eden yabancıların başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıklarının tespitini yapmak üzere Valiliklerde inceleme komisyonları oluşturulurken, başvuru şartlarını taşımayanların taleplerinin komisyonca işleme konulmamasının sağlandığı ifade edildi.

YENİDEN TÜRK VATANDAŞI OLMAK

Vatana bağlılıkla bağdaşmayan eylemlerde bulundukları nedeniyle Bakanlar Kurulu'nca Türk vatandaşlığı kaybettirilen eski vatandaşlara ise yeniden Türk vatandaşlığını kazanabilmeleri için Türkiye'de üç yıl ikamet etmiş olmak şartı getirildi.

Taslakta, 2510 Sayılı İskan Kanunu'na göre göçmen olarak kabul edilmeyecek kişiler arasında sayılan "göçebe çingeneler" ifadesi de ilgili maddeden çıkartıldı.

VATANDAŞLIĞI KAYBETME NEDENLERİ

Taslakta, Türk vatandaşlığını kaybettirme nedenleri üç madde ile sınırlandırıldı. Buna göne; "Yabancı bir devletin, Türkiye'nin menfaatlerine uymayan herhangi bir hizmetinde bulunup da hükümetçe, bu görevi bırakmaları kendilerine bildirilmesine rağmen kendi istekleri ile bırakmayanlar", "Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin her türlü hizmetinde hükümetin izni olmaksızın kendi istekleriyle çalışmaya devam edenler" ile "izin almaksızın yabancı bir devlet hizmetinde gönüllü olarak askerlik yapanlar vatandaşlık haklarını kaybedecek.

İzin almadan kendi iradesi ile yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanan kişilerin bu nedenle Türk vatandaşlığını kaybettirilmesi uygulamasına da son verilecek. Böylece Türk vatandaşının izin almadan aynı zamanda başka devlet vatandaşı olabilmesine imkan tanınacak.

Taslakla birlikte, mevcut kanunda yer alan, sadece Türk vatandaşlığını sonradan kazanmış kişilere uygulanan ve Anayasanın, kanun önünde eşitlik ilkesine aykırılık teşkil eden "Türk vatandaşlığından çıkarma" uygulamasına son verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber