Profesöre internet tuzağı

Haber Giriş : 16 Mart 2006 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danone ürünleri hakkında asılsız suçlamalar içeren e-postaya imzası konulan Prof. Karadeniz'in başı, 4 aydır bu iftira kampanyasıyla dertte. Karadeniz, ?Her gün 300 mektuba cevap vermek zorunda kalıyorum? dedi

İNTERNET, tüm dünyada bilgi paylaşımını sağlayan, bilgiye en kolay yoldan ulaşılabilen bir sistem. Ancak, teknolojinin bu sevimli nimeti bazen de bir karalama kampanyasına araç olabiliyor. Bu karalama kampanyasının son kurbanı da, Karadeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Turan Karadeniz. Türkiye'de piyasaya sunulan Danone ürünlerinde, 2-12 yaş grubu çocukların zihinsel ve bedensel gelişimini olumsuz etkileyecek maddeler kullanıldığı yalanını yayan bir korsan e-postanın altına imzası konulan Prof. Karadeniz, 4 aydır bu iftira kampanyasıyla ilgisi olmadığını anlatmaya çalışıyor. ?Her gün en az 300

e-postaya cevap vermek zorunda kalıyorum. İnternet sınırsız özgürlük, ancak bu sınırsız özgürlük benim özgürlüğüme tecavüz etti? diyen Prof. Karadeniz, devletin bir an önce İnternet istismarcılarına karşı tedbir almasını istedi.

?Lütfen forward edin (iletin)? uyarısıyla başlayan ve Danone ürünlerine akla hayale gelmeyecek iftiralarda bulunan e-postalarla ilgili kamuoyunda oluşan kaygılar, gazetemize sıkça ulaşınca, biz de işin aslını öğrenmek üzere, e-posta'da unvanıyla birlikte adı ve soyadı, açık adresi bulunan Prof. Dr. Turan Karadeniz'e ulaştık.

Bir sorduk, bin ah işittik

Karadeniz Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz'e, bir sorduk, bin ah işittik. Korsan

e-postadan, Danone firmasından gelen bir kınama yazısıyla haberdar olduğunu belirten Karadeniz, şunları söyledi:

?Danone'den gelen yazıda, ?Sizi kınıyoruz' deniyordu. Merak ettim, niçin kınandım diyerek firmaya ulaştım. O zaman bu çirkin mektuptan haberim oldu. Danone yetkilileri benim bu komplonun sadece kurbanı olduğumu anladı ve hakkımda dava açmaktan vazgeçtiler. Ama elektronik posta kutum, iftira kampanyası sonucu merakta kalan insanların mesajlarıyla dolmaya başladı.?

Branşım bahçe bitkileri

Branşının bahçe bitkileri olduğunu belirten Prof. Karadeniz, gıda maddeleri konusunda bir araştırma yapmasının söz konusu olmadığını ve bu dalda araştırma yapan herhangi bir grupla da temasta bulunmadığını belirterek, ?Konu benim içinde bulunduğum bilim dalında olsa ve böyle bir iddia ile ilgili bir çalışma yapsam, hiç çekinmeden bunu kamuoyuyla paylaşırım. Bilim adamına da ancak bu sorumluluk yakışır. Ancak, gıda bilimiyle ilgili benim hiçbir ilgim yok? dedi.

Japonya'dan bile mektup

Komploya kurban gittiğini belirten Prof. Karadeniz, ?Yurt içinden, Avrupa'dan, ABD'den, Avustralya'dan ve hatta Japonya'dan bile her gün e-posta geliyor. Bu insanlar, bir bilim adamının imzasıyla yayılan bu iftira mektubu yüzünden tedirgin oldu. Günde, 200-300 e-postaya cevap yazıyorum. Ancak, bilimsel araştırmalarım ve fakültedeki derslerimin yanı sıra idarecilik görevim de var. Bu kadar işin içinde bir de iki-üç saatimi bu işe ayırmam bana sıkıntı veriyor? dedi.

Öğrencilerim beni sever

?Bu komployu kim yapmış olabilir? Acaba bu kampanyada, sizden hoşlanmayan bir öğrencinizin ya da bir öğretim üyesinin parmağı olabilir mi? şeklindeki sorumuza da Prof. Karadeniz şu cevabı verdi:

?Öğrencilerim beni çok sever. Çalışma arkadaşlarımla da bir sorunum yok. Sanırım, bu komplo şirketler arası haksız rekabetten doğan bir karalama kampanyası. Ne yazık ki, ben de bu kampanyanın kurbanı oldum.?

Acilen tedbir alınsın

Korsan e-postanın kaynağına ulaşamadığını belirten Karadeniz, son olarak şunları söyledi:

?4 aydır, bu korsan mektubun ulaştığı adres sayısı katlanarak büyüyor. İnsanlar tedirgin. En büyük korkum, bu tedirginliğin daha uzun süre yayılması. Devletin bu korsan e-postalara karşı acilen tedbir almasını bekliyorum.?

Yasal süreç başlatıldı

Danone Türkiye'den konuyla ilgili yapılan açıklamada da, asılsız ve gerçek dışı e-postaların engellenmesi için yasal sürecin başlatıldığı bildirildi. Türkiye'deki 6 fabrikada bin 500 kişiye istihdam sağlandığı ve 18 bin çiftçiden ürün alındığı belirtilen açıklamada, Danone'nin Türkiye'deki yatırımlarının 400 milyon YTL'yi aştığı ifade edildi.

Sağlıklı ürünler üreten firmanın, çocuk sağlığıyla ilgili sosyal projelere de imza attığı bildirilen açıklamada, tüketicilerin kötü niyetli e-postalara maruz kalmasından büyük üzüntü duyulduğu ve bu mesajların yayılmasını önlemek için yasal tedbirlere başvurulduğu belirtildi.

Karadeniz meyveleriyle ilgili araştırmaları var

1964 Giresun doğumlu Turan Karadeniz, 1987 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden mezun oldu. Yüzüncü Yıl Ziraat Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevine başlayan Karadeniz, 1996 yılında tayin olduğu Karadeniz Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi'nde, 2004 yılında profesör oldu. Özellikle Karadeniz'e ait meyvelerle ilgili araştırmalarıyla tanınan Turan Karadeniz'in, ?Şifalı Meyveler? adlı kitabı geçen yıl yayınlandı.

Elektronik karalama

FİRMALARARASI haksız rekabette en çok kullanılan metot, rakip ürüne çamur atma. İnternet âlemi ise bu iftiraları geniş kitlelere yaymak isteyenler için de büyük fırsat. Kaynağı belli olmayan e-postalar, kısa sürede sanal âlemde milyonların posta kutularına ulaşıyor.

İnsanlar da bu e-postaların ne kadar güvenilir olup olmadığını bilmeden birbirlerine göndermekte sakınca görmüyorlar.

Asılsız iddialar

İnternet'te en çok dedikodu üretilen firmalar, Coca-Cola ve Pepsi Cola. Tüm dünyada ürünleri satılan iki büyük firma için de, çok sayıda karalama yazıları İnternette yer aldı. İki firma da, Arap pazarını kaybetmemek için, önceleri İsrail pazarına girmekten çekindi. Ancak, ?anti-semitizm' suçlamasına maruz kalan Coca-Cola, İsrail pazarına girince, Arap ülkelerindeki boykota maruz kaldı. Coca-Cola'nın tersten okunması halinde, ?Mekke ve Muhammed ölsün? yazdığı iddiaları halen sanal ortamda dolaşıyor. Pepsi hakkında da, ?Pepsi, komünist içeceğidir, gençleri ateistliğe sevk ediyor? gibi iddialar internette yer alıyor. Diyet colaların insanları zehirlediği yalanı da, bilimsel karşı koymalara rağmen e-posta kutularında yayılmasını sürdürüyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber