Köşk, Başçı'ya onay vermedi

Haber Giriş : 16 Mart 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, Devlet Bakanı Babacan tarafından getirilen Erdem Başçı kararnamesine onay vermedi. Hükümet ise Merkez Bankası (MB) Başkanlığı için Erdem Başçı isminde kararlı. Sezer'den onay çıkmazsa, yeni cumhurbaşkanı seçilinceye kadar MB vekaleten yönetilecek. Babacan, danışmanı aracılığıyla AKŞAM'a yaptığı değerlendirmede ise, ?Herhangi bir kriz yok. Cumhurbaşkanı Sayın Sezer, kararnameyi incelemeye aldı. Diğer bürokratlar için geçerli olan atama prosedürü neyse Merkez Bankası Başkanı için de aynısı uygulanacak? dedi.

Bu arada Çankaya Köşkü'nde saat 15.30'da başlayan ve 1 saat 15 dakika süren görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmaması, Ankara kulislerini karıştırdı.

SÜREÇ NASIL YAŞANDI?

Babacan Köşk'ten çıkar çıkmaz Hazine'deki odasına geçti. Ardından Başbakan Erdoğan'la Başbakanlık binasında bir araya geldi. Bu görüşme ardından da açıklama yapılmaması, ?kriz yaşandığı' yorumlarına yol açtı. Hükümetin Başçı'yla yola devam etmekte kararlı olduğu dile getirilirken, Cumhurbaşkanı Sezer'in asaleten atamaya onay vermemesi durumunda da Erdem Başçı'nın Merkez Bankası Başkanlığı görevini vekaleten sürdürmesi formülü benimsendi. Bu durumda, Merkez Bankası Başkanlığı, 14 ay vekaleten yürütülecek.

EN UYGUN ADAY

Ankara kulislerine yansıyan bilgilere göre, Babacan, Çankaya zirvesinde Hükümetin tercihinin Başçı'dan yana olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Babacan, Başçı'nın MB Başkanlığı görevi için en uygun aday olduğu ve piyasalar tarafından da sıcak bakılan bir isim olduğu görüşünü dile getirdi. Sezer ise Başçı için onay vermedi. Bunda, Başçı'nın cemaat bağlantılarıyla ilgili olarak gündeme getirilen iddiaların ve eşinin türbanlı olmasının etkili olduğu yorumları yapıldı. Sezer'in onay vermemesindeki etkenlerden birisinin de Erdoğan ve Gül tarafından yapılan ?Sezer onay verecek? açıklamaları olduğu iddia edildi. Babacan'ın çevresine ?Keşke bu açıklamalar yapılmayıp, kamuoyu beklenti içine sokulmasaydı? dediği öğrenildi.

GÜL: SORUN YOK, POLİTİKALAR DEVAM EDECEK

DIŞİŞlerİ Bakanı Abdullah Gül, Merkez Bankası başkanlığına yapılacak atama ile ilgili sorun olmadığını söyledi. Turkish Daily News Gazetesi'nin kuruluş yıldönümü dolayısı ile Sheraton Ankara Oteli'nde verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gül, ?Hiçbir sorun yok. Ekonomi politikası aynen devam edecek. Şu anda Merkez Bankası'nın başında idare kurulunun seçtiği bir arkadaşımız var. Makro ekonomik politikalar aynen devam edecek. Bunlar, yeni değil. Her dönemde böyle geçiş dönemleri olmaktadır. Sayın Serdengeçti'nin görev süresi sona erdi. Dolayısı ile herhangi bir sorun söz konusu değil? dedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber