Özel okullar memnun eğitim sendikaların itirazı var

Haber Giriş : 16 Mart 2006 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim-Sen: Tarikat okullarına öğrenci gidecek. Türk Eğitim-Sen: Birilerine söz vermişler ki ısrarcılar. CHP: Karşı devrim. Özel Okullar Derneği: Bir art niyet yok

- Özel okul öğrencilerine 1000 YTL maddi destek sağlamasını, devlet okulundaki öğretmenlerin özel okullarda da derse girmesini içeren yasa tasarısı, özel okul sahiplerini sevindirirken eğitimcilerden sert tepki aldı. Desteğin koşulları henüz belli olmadığı için veliler şimdilik sessiz...
Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nu değiştiren ve önceki gün TBMM'ye sunulan yasa tasarısına tepkiler şöyle:

'100 okul kurtarılacak'
Eğitim-Sen Genel Sekreteri Emirali Şimşek: Yaptığımız hesaba göre özel okulda 25 kişilik bir sınıfın yıllık maliyeti, maaşı, ısınma, elektrik, kırtasiye dahil 17.6 bin YTL. Yani öğrenci başına 1000 YTL destek, maliyetin üzerinde. Tasarıyla öğretmenler açısından da adaletsiz durum yaratılıyor. Öğretmenler devlet okulunda maaş karşılığı derse girdikten sonra devlet okulu yerine özel okulda ders verecek. Bu da yetenekli öğretmenlerin devlet okullarında daha az derse girmesine yol açacak. Devlet, özel okullardan hangi hizmeti satın alacak? Bu uygulama, daha önce Cumhurbaşkanı'ndan dönen 10 bin öğrencinin özel okullarda okutulması uygulamasının bir benzeri. Anadolu'da 100'e yakın tarikat okulu kapanmak üzere. Öğrencileri göndererek bu okulları kurtaracaklar.

'Birilerine söz verilmiş'
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan: Özel sektöre karşı değiliz. Ancak devletin kendi okulunda ahırdan dönme yerlerde eğitim öğretim yaptırılırken, birilerinin kâr amacıyla kurduğu okullara öğrenci başına 1000 YTL destek sağlama anlayışını tasvip etmek mümkün değil. Özel okullarda bir çocuğun maliyeti baloları, yemeği, servisi ile 8-10 bin YTL. Hiçbir dar gelirlinin yıllık 10 bin YTL verip çocuğunu özel okula gönderme şansı yok. Yani yardım, parası olan kesime gidecek. Bu adaletle bağdaşmaz. Bizim idealimiz bataktakinin elinden tutup çıkarmaktır, yoksa lüks arabayla gezeni limuzine bindirmek değil. Özelden hizmet alımındaki ısrarları, bir yerlere söz vermiş olduklarını akla getiriyor.

CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı: Bunlar sıradan teşvik değil, Cumhuriyetin eğitim politikasını rayından çıkarmak. Bu yasa devrim değil, olsa olsa karşı devrim olur. Daha önce özelde okutulmak istenen 10 bin çocukla ilgili listeyi ele geçirmiştik, göndermek istedikleri okulların çoğu tarikat okuluydu. Resmi okuldaki öğretmenin maaşını, sigortasını, sağlık harcamasını devlet karşılayacak, ama ek dersle hizmeti özel okula verecek. Ek ders ücretlerini neden düşük tuttukları şimdi anlaşılıyor.

'Tasarının mimarı biziz, art niyet yok'
Özel Okullar Derneği Genel Başkanı Rüstem Eyüboğlu: Tasarının mimarı biziz. 2000 yılında 120 eğitim çalışanıyla hazırladık. Altı sene sonra değiştirmek bu hükümete nasip oldu. Devletin özel okullardan hizmet satın alması önerisini de 1992'den beri biz dile getiriyoruz, hiçbir art niyeti yok. Şu anda 1592 özel okul var. Milletvekili, memur hastalanıp özel sektöre gittiğinde masrafı devlet karşılamıyor mu? Eğitim hizmeti de satın alabilir. Özel okullarda

500 bin küsur kapasite var, ama 265 binini kullanıyoruz. 30 bin öğretmen, 15 bin usta öğretici, 12 bin personeliyle 60 bin kişilik sektör. Biz diyoruz ki, devlet bir öğrencinin devlete maliyeti neyse Türkiye ortalamasında onu veliye versin, veli çocuğunu istediği okula göndersin. Böylece 50-60 kişilik sınıflar 30'a insin. Bu, fırsat eşitsizliği değil, eşitliğidir. Tasarı bir an önce kanunlaşırsa özel okullarda bir miktar ucuzlama olacaktır veya fiyatlar sabit kalacaktır.
1000 YTL destek de ödeme güçlüğü içinde olanlar için.

Değişiklik ne getiriyor?
VELİLER: Özel okullardaki öğrencilerin velililerine, öğrenci başına belirlenen ücretin yarısını geçmemek üzere 1000 YTL'ye kadar yardım yapılabilecek. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Yardım her öğrenciye yapılmayacak, MEB ekonomik durum, başarı gibi kıstaslara göre seçim için yönetmelik hazırlayacak. Çocuğunu özel okulda okutmak için kredi alan velilere, kredi faizinin yüzde 50'sini devlet ödeyecek.
OKULLAR: Özel okullara su, doğalgaz, elektrik hizmeti devlet okullarındaki tarifeden verilecek. Halen özel ile devlet okulları arasında bu giderler açısından 2-2.5 kat fark var.
ÖĞRETMENLER: Özel okullarda kuruluş aşamasından üç yıl sonra öğretmenlerinin üçte ikisi kadrolu olacak. İhtiyaç halinde devlet okullarından öğretmenler de özelde çalışabilecek. Ama bunun için devlette zorunlu ders saatini doldurup okuldan izin almaları gerekecek. Özelde verilen ders sayısı, devlette okutmaları gereken ders saatinin yarısını aşamayacak.
BAKANLIK: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkililerinin verdiği bilgiye göre MEB, öğretmenlere ya da MEB personeline yönelik ileri sürücülük, mesleki eğitim gibi kursları özel kurslardan 'ihale yoluyla' satın alabilecek. Devletin özelden hizmet alınmasıyla ilgili başka ayrıntılar uygulama sırasında ortaya çıkacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber