Askeri harcamada gizlilik kalkacak

Haber Giriş : 16 Mart 2006 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Komisyondaki Sayıştay yasası kabul edilirse Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm askeri harcamaları da artık denetlenecek

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün başkanlığında önceki gün yapılan Reform İzleme Grubu toplantısında, TBMM'de alt komisyona sevk edilen Sayıştay Yasası'nın 3 ay içinde Meclis'te kabul edilerek yürürlüğe girmesi kararı alındı.

Eğer kanun kabul edilirse, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) tüm askeri harcamaları Sayıştay denetimine girecek. TSK harcamalarına ilişkin Sayıştay raporlarından hangilerinin kamuoyuna açıklanacağına, Genelkurmay'ın da görüşünü alarak Bakanlar Kurulu karar verecek.
Yeni yasa teklifinin TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlandı.

TBMM ele alacak
Yeni metinde, 2003'teki yasa değişikliğinde yer alan, "Askeri harcamalarda denetim usul ve esasları gizli yönetmelikle belirlenir" ifadesi kaldırılarak, askeri harcamaların da diğer kurumların harcamalarıyla aynı usul ve esaslara göre denetlenmesi hükme bağlanıyor.

Yeni yasa, askeri kurumların Sayıştay denetim raporlarının da TBMM Başkanlığı'na sunulmasını öngörüyor. Ancak askeri harcama denetlemelerinin sonuçlarına ilişkin raporların hangilerinin kamuoyuna açıklanacağı konusunda sınırlama getirilebilecek. Yasa teklifinde, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elinde bulunan taşınırların denetimi sonucunda hazırlanacak raporların TBMM'ye sunulmasına ve kamuoyuna duyurulmasına ilişkin hususların Genelkurmay Başkanlığı ve MSB'nin görüşleri alınarak Sayıştay tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenmesi" öngörüldü.

Alt komisyon ise, bu konudaki yönetmelik çıkarma yetkisinin, Genelkurmay ve MSB'nin yanı sıra İçişleri Bakanlığı ile Sayıştay'ın görüşünü almak kaydıyla Bakanlar Kurulu'na verilmesini istedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber