Van Başsavcısı'na soruşturma izni geri çekildi

Haber Giriş : 16 Mart 2006 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında henüz gizli soruşturma yürütülürken basın toplantısı düzenleyerek bilgiler veren Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan hakkında verdiği soruşturma iznini, 24 Şubat'ta kaldırdığı bildirildi.

Van Başsavcısı Kemal Kaçan, rektör Yücel Aşkın hakkında Nisan 2005'te başlattığı gizli soruşturma henüz sürerken 19 Temmuz 2005'te basın toplantısı düzenleyerek konuyu duyurmuş, ayrıntıları açıklamıştı.

Bunun üzerine ANAVATAN Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Emin Şirin, Adalet Bakanlığı'na başvurarak Başsavcı Kaçan hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmayacağını Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e sormuştu. Çiçek, Şirin'e öncelikle konunun incelendiğini bildirdi, ancak konuyu takip edip Şirin'in yeniden sorması üzerine bu kez Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nden 6 Mart 2006 tarihli bir yazı gönderildi.

Bakan Çiçek adına Daire Başkanı Mehmet Yılmaz Küçük'ün kaleme aldığı yazıda, Adalet Bakanı Çiçek'in, 24 Şubat 2006 tarihli "Olur"u ile Başsavcı Kaçan hakkındaki soruşturma evrakının işlemden kaldırıldığı bildirildi.

Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hakim Mehmet Yılmaz Küçük, Kaçan hakkındaki soruşturma evrakının işlemden kaldırılmasının gerekçelerini ise şöyle açıkladı:

"Başlatılan soruşturma sonucunda; yapılan basın açıklamasında kişilerin onurlarını kırıcı, küçük düşürücü, siyasi görüşleri açıklayıcı mahiyette ifadelere ve soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek açıklamalara yer verilmediği gibi, gizli kalması gereken hususlara gereken dikkatin gösterildiği, öte yandan yapılan basın açıklamasının TCK'nun 288'nci maddesinde belirtilen adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs niteliğinde olmadığı, bilakis basın ve yayın organlarında çıkan haber ve tartışmaların adil yargılamayı etkilediği hususunun belirtildiği, bu sebeplerle adı geçen Cumhuriyet başsavcısının eyleminin muaheze edilmesini gerektirecek mahiyet ve ağırlıkta görülmediği anlaşıldığından, soruşturma evrakı 24.2.2006 tarihli 'olur'la işlemden kaldırıldı."

CHP'Lİ ATEŞ'İN İDDİASI

Bu arada yaz aylarında yine gündemde olan Van'a inceleme yapmak için giden CHP milletvekili Yılmaz Ateş ise Ankara'ya dönünce, "Başsavcı Kemal Kaçan, 'Rektör Yücel Aşkın'ın evinin aranmasından haberim yoktu. Basın toplantısı yapmam istendi ve önüme konulan açıklamayı okudum' dedi" şeklinde bir iddiada bulunmuştu.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber