BDDK suçluyu buldu: Bilal Çetin

Haber Giriş : 16 Mart 2006 12:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüzmen'i suçlayan murakıp raporunu 8 aydır bekleten BDDK bunu yazan VATAN temsilcisini 24 saat içinde savcılığa verdi

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) faaliyete geçtiği 2000 yılı Ağustos ayından bu yana tarihinin en hızlı suç duyurusunu Vatan Gazetesi Ankara Temsilcisi Bilal Çetin hakkında yaptı.

Eximbank'ın 2001 yılında EGS Dış Ticaret firmasına kullandırdığı kredilerdeki usulsüzlük iddiası nedeniyle dönemin Eximbank Yönetim Kurulu Başkanı şimdiki Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve bankanın diğer 9 yöneticisi hakkında Bankalar Yeminli Murakıbı tarafından hazırlanan ceza raporunu tam 250 günden beri masasında bekleten BDDK haberin Vatan'da yayınlanması üzerine 24 saatte jet hızıyla suç duyurusu yaptı.

Ancak bu suç duyurusu ilgili murakıp raporuna dayalı olarak Tüzmen ve arkadaşları hakkında değil haberi yazan Bilal Çetin hakkında oldu.

Tüzmen haberi, 23 Şubat 2006 günü Vatan'da yayınlandı. 24 Şubat 2006 sabahı ise BDDK, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. BDDK'nın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği yazıda haberin başlıkları anımsatılarak şöyle denildi:

İlginç açıklama
"Bankaların gözetim ve denetimi 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile belirli esas ve usullere bağlanmış olup, bu konudaki yetki ve sorumluluk kamu otoritesine verilmiştir. Bankalar hakkında asılsız ve yanıltıcı nitelikte haberler yayımlanması bankaların itibar ve güven kaybetmesine neden olabileceği ve bu durumun sistemde yer alan bankaların mali bünyesini olumsuz yönde etkileyebileceği açıktır. Bu tür haberler yalnızca bankacılık sektörünün istikrarını tehditle sınırlı kalmayıp tüm mali piyasaları etkiler boyuta ulaşabilecektir."

BDDK dilekçesindeki bu ifadelerin ardından Bilal Çetin'in 5411 sayılı Bankalar Yasası'nın 158. maddesi uyarınca "bir yıldan üç yıla kadar hapis ve bin günden ikibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılmasını" isteniyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber