Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğine dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Mart 2006 13:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali için Danıştay'a başvurdu.

Sendikanın yönetmeliğe karşı çıkış gerekçeleri şunladır:

" 1. Söz konusu yönetmelikte; "Her ikisi de öğretmen olan eşlerin yer değiştirme istekleri alanlarındaki norm kadro açığı ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle aynı yere birlikte atanabilmelerine imkân verecek şekilde birlikte değerlendirilir" denilmektedir. Ancak bu madde, 2005 yılı atama kılavuzunda olduğu gibi atama durumunda, atanmak istenilen yer, diğer eşe kapalı ise tayin isteyememe gibi bir sonuç meydana getirmektedir. Bu da eşitlik ilkesine aykırıdır. "

" 2. Yönetmelikte; Orta öğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programı ile özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam edenlerin ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmayacağı ifade edilmektedir. Uygulamanın bu şekilde yapılması alanlarında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen çalışanların önünü tıkayacaktır. Bu uygulama bilimsel çalışma isteği içindeki insanların arzularını kıracak niteliktedir."

" 3. Yine yönetmelikte; "Askerlik dâhil aylıksız izinli olarak geçirilen süreler, zorunlu çalışma süresinden sayılmaz" maddesi bulunmaktadır. Burada "Askerlik dahil..." ibaresinin çıkarılması zorunludur. Zira bu madde bu hali ile kalırsa, Türk vatandaşlarının zorunlu olarak yapması gereken askerlik hizmeti, zorunlu hizmet bölgelerinde geçen hizmet sürelerine eklenmeyecektir. Oysa daha önceki yönetmelikte muvazzaf askerlik hizmeti zorunlu hizmet bölgelerinde yapılan toplam hizmet süresi içerisinde değerlendiriliyordu. Bu çifte standart bir uygulamadır. "

" 4. İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri ile ilgili madde de şöyle denilmektedir: "Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi hâlinde bu durumdaki öğretmenler öncelikle il içinde, il içinde alanına uygun bölüm veya meslek alanı bulunmaması hâlinde ise istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle il dışında ihtiyaç bulunan yerlere yer değiştirme suretiyle atama yapılarak giderilir."

Bu madde hakkaniyete ve adalete uygun değildir, kamu yararı taşımamaktadır. Bu gibi idari işlemlerde idareye takdir yetkisi tanınmış ise de, bu yetki mutlak ve sınırsız değildir. Dolayısıyla takdire dayalı idari işlemlerin yargısal denetiminde Anayasa, yasa, kamu yararı, amacı ve hizmet gereklerine aykırı olarak tesis edildiklerinin tespit edilmesi halinde bu işlemlerin idari yargı yerlerince iptal edilecekleri kuşkusuzdur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber