Kadın subay, astsubay ve uzman jandarmanın doğum izni artırılıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2006 15:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki kadın sözleşmeli kadın subay ve astsubay ile kadın uzman jandarmanın doğum izni artırılıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Personel Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.
Tasarıyla, TSK'da istihdam edilen sözleşmeli kadın subay ve astsubaylar ile kadın uzman jandarmalar, sağlık izni açısından kamu kurum ve kuruluşları ile Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında çalışan kadınlarla aynı haklara sahip olacak.

TSK'da bayan personele doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 hafta süreyle aylıklı izin verilecek. Bu süre daha önce, doğumdan önce 3 ve doğumdan sonra 6 hafta olmak üzere toplam 9 hafta olarak uygulanıyordu.

Çoğul gebelik halinde doğum öncesi 8 haftalık izin süresine, 2 hafta eklenecek. Ancak beklenen doğum tarihinden 8 hafta öncesinden, sağlık durumunun uygun olduğu doktor raporuyla belgelenen personel, isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışabilecek. Bu durumda personelin isteği halinde doğum öncesinde çalıştığı süreler, doğum sonrası izin süresinin bitim tarihinden itibaren aylıklı izin süresine eklenecek.

Doğumun erken olması nedeniyle personelin doğum öncesi 8 haftalık izninde kullanılmayan süreleri, doğum sonrası sürelerine ilave edilecek.

Doğum yapan personele çocuklarını emzirmeleri için doğum tarihinden itibaren ilk 6 ayda günde 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1,5 saat süt izni verilecek. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı personelin tercihine bırakılacak.

Ayrıca, doğum yapan personele aylıklı izinlerinin bitiminden itibaren istekleri üzerine ve evlat edinen bayan personele en fazla 3 yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi halinde; çocuğun ana ve babasının rızasının kesinleştiği tarihten veya vesayet dairelerinin izin verme tarihinden itibaren isteği üzerine 6 aya kadar aylıksız için verilecek. Aylıksız izin süreleri, mecburi hizmet süresinden sayılmayacak.

"ÇAĞDAŞ DÜZENLEME..."

Tasarı üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, düzenlemenin çağdaş olduğunu belirterek, "(kadının evde oturma zamanı gelmiştir) diyenlere katılmıyorum" dedi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kısa sürede kabul edilen tasarı için komisyon üyelerine teşekkür etti. Gönül, tasarının TSK'daki bin 218 subay ve 101 astsubay kadını ilgilendirdiğini belirterek, "Tabii gençlerse ve bununla ilgililerse..." dedi.

Bu arada, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı saat 15.00'den sonra görüşülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber