İşte rüşvetin belgesi

Haber Giriş : 18 Mart 2006 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'na bağlı müfettişler, Kapıkule'de ortaya çıkarılan rüşvet ve kaçakçılık olaylarıyla ilgili soruşturma raporunu tamamladı. Yüzlerce sayfadan oluşan raporda, Kapıkule'deki kaçakçılığın nasıl organize edildiği, rüşvetin nasıl toplanıp paylaştırıldığı ve hangi görevlilere kaç euro rüşvet verildiği belgelerle anlatıldı. Böylece işadamı Selim Edes'in yıllar önce mahkemede eski Emlakbank Genel Müdürü Engin Civan'a söylediği ?Rüşvetin belgesi mi olur p.......?? sözü karşılığını bulmuş oldu. Müfettişler, rüşveti hem görüntülü hem de yazılı olarak onlarca kere belgeledi. Müfettişler, raporlarında, ?Rüşvetin belgesine ulaşılmıştır? notunu düştü.

Raporda, vurgunun devlet hazinesine olan zararına yönelik ekonomik boyutta da yer aldı. AKŞAM'ın elde ettiği raporda, vurgundan şöyle bahsedildi:

KİRALIK LÜKS EVLER

Kaçakçılık organizasyonundaki free-shop mağazaları, Kapıkule'den çıkardıkları vergisiz içki ve sigaraları depolamak için Edirne'nin birçok lüks semtinde ev kiralamışlardır.

Toplam içki ve sigaranın devlete vergi kaybı yıllık 200 milyon YTL'yi bulmaktadır.

Kaçakçılıkta en büyük payı örgütün yöneticiliğini yapan free-shop yöneticileri alıyor. Free-shopların cirosunun 1 milyon 500 bin euroya ulaştığı ve bu cironun tamamına yakınının, oluşturulan bu kaçakçılık organizasyonundan temin edildiği anlaşılmaktadır. Bu oluşum Bulgar ve Türk vatandaşlarından oluşturduğu 300'e yakın kişiye euro bazında aylık veriyor.

GÖREVDE KALDILAR

Rüşvetçilerin görevden atılıp atılmayacaklarına karar verilmesi için önceki gün Gümrük Müsteşarlığı'nda bir toplantı yapıldı. Gümrük Müsteşar vekillerinin ve daire başkanlarının oluşturduğu kurul rüşvetçilerin meslekten atılmalarına gerek olmadığına karar verdi.

Defterdeki eurocular

GÜMRÜK müfettişleri, raporlarının sonuna free-shop mağazalarında polis tarafından ele geçirilen rüşvet defterini de eklediler. Defterde rüşvet alan 80 gümrük görevlisinin isimleri ve aldıkları para miktarı euro cinsinden yazıldı:

Gümrük Amiri Yıldıray Bey: 2002 ve 2005 yıllarında toplam 85 defa, euro bazında para verildi.

TIR Müdür Yardımcısı Selma Hanım: 2003 ve 2004 yılları arasında değişik tarihlerde toplam 10 kez euro bazında aldığı paralar.

Müdür Yardımcısı Ömer Bey: 2002-2004 yılları arasında toplam 39 defa euro bazında aldığı paralar.

Kısım Amiri Hanifi: 41 defa Euro bazında aldığı paralar.

Gümrük Salonu Müdürü Sevgi Hanım: 2002-2005 yılları toplam 30 defa euro bazında.

Bölge Amiri Ahmet Çetin: 2003-2004 yılları toplam dört defa euro bazında.

Gümrük Memuru Ali Cansız: 39 defa euro bazında aldığı paralar.

X-Ray memuru Fuat: 2005 yılında toplam dört defa euro bazında.

Muhafaza Müdürü Muharrem: 2002 yılında toplam 5 defa euro bazında para ödendi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber