Serdengeçti ikramiyesi 1 milyon YTL üzerinde

Haber Giriş : 21 Mart 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MERKEZ Bankası Başkanlığı'ndan geçen hafta emekli olan Süreyya Serdengeçti'nin, sadece Merkez Bankası Yardımlaşma Sandığı Vakfı'ndan (MERVAK) alacağı emekli ikramiyesinin 1 milyon YTL üzerinde olduğu öğrenildi. Serdengeçti, bu ikramiyeyi başka şekilde değerlendirmek üzere hemen çekmez de, emekli olan birçok Merkez Bankası mensubunun yaptığı gibi, MERVAK'tan emekli aylığı almayı yeğlerse; sadece Vakıf'tan bu yıl 7.000 YTL, gelecek yıl da 12.000 YTL civarında emekli aylığı alacağı bildirildi.

3.500 YTL EMEKLİ SANDIĞI'NDAN Merkez Bankası Başkanları fiili olarak, Başbakanlık Müsteşarı'ndan daha fazla aylık alıyorlar. Ancak, ne kadar yüksek aylık alırlarsa alsınlar en fazla "En yüksek devlet memuru maaşı = Başbakanlık Müsteşarı) maaşına endeksli olarak prim kesiliyor ve buna paralel de emekli aylığı alıyorlar. Bu nedenle Serdengeçti de devletten, yani tabi olduğuf sosyal güvenlik kurumu olan Emekli Sandığı'ndan yaklaşık 3.500 YTL emekli aylığı alacak. Böylece, Serdengeçti'nin MERVAK'tan aldığı da dikkate alınınca eline geçen emekli aylığı hiçbir şekilde 10.000 YTL'nin altına düşmeyecek. Başbakanlık Müsteşarı aylığına paralel olarak aylık ve emekli aylığı alan milletvekilleri de ayda yaklaşık 3.500 YTL emekli aylığı alıyorlar. Serdengeçti, vakıfta birikmiş parasının tümünü alırsa; toplam ikramiyesi 1 milyon YTL'nin üzerine çıkıyor. Ancak, MERVAK'tan emekli olanların hemen hiçbirinin birikmiş paranın tümünü alıp çıkmadıkları, en azından bir bölümünü Vakıf'ta bırakmayı yeğledikleri öğrenildi. Bunun da nedeni, MERVAK'ın üyelerinin birikmiş paralarını "çok iyi değerlendirmesi" ile açıklanıyor.

EN ZENGİN VAKIF: En zengin kamu vakıfları arasında gösterilen ve başka kurumlardaki kamu çalışanlarının "gıptayla" baktıkları MERVAK'ın asıl varlığını, Saraçoğlu'nun başkanlığı döneminde, devletten her Merkez Bankası personeli için ünvanı ve maaşına uygun olarak aktarılan paraya bağlıyorlar. Saraçoğlu döneminde aktarılan bu para, "yasal olmayan yollardan" aktarıldığı gerekçesiyle "mahkemelik" olmuş, ancak, bu davadan ötürü Saraçoğlu bir ceza almamıştı. MERVAK'ın gelirinin bir bölümünün de, Merkez Bankası çalışanı üyelerden sağlandığı kaydedildi. Ancak, asıl para kaynağının devletten aktarılan para olduğu vurgulandı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber