6 asırlık kekik damıtma imbiği Manavgat'ta görücüye çıktı

Altı asırlık kekik damıtma(imbik) kazanı Antalya'nın Manavgat ilçesi Evrenseki beldesinde görücüye çıktı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Ekim 2013 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
6 asırlık kekik damıtma imbiği Manavgat'ta görücüye çıktı

Manavgat Evrenseki Kültür Evi'nde sergilenen 6 asırlık imbik, Antalya bölgesinin en eski kekik damıtma kazanı ünvanına sahip.

Manavgat Kültür Evi Sorumlusu ve halk bilimci Hüseyin Kök, 6 asırlık bakırdan yapılma kekik damıtma imbiğinin tanıtımını kültür evini ziyaret gelen Alman turistlerle birlikte yaptı.

Antalya bölgesinin en eski kekik damıtma kazanını Evrenseki beldesinde sergilediklerini belirten Kök, yöre insanının imbikle genellikle kekik, adaçayı ve defne damıtması yaptığını söyledi.

Isparta'da aynı tip imbiklerle genelde gül damıtması yaptıklarını aktaran Kök, Manavgat yöresinin kekiliğinin Osmanlı döneminde meşhur olduğunu ve kekik yağının büyükboy imbiklerde damıtılarak elde edildiğini kaydetti.

Yörüklerin genelde kıldan ve yünden ördükleri halı, kilim, kıl çadır ve çulları güve yememesinin kekik yağı sürerek koruduklarını anlatan Kök, "Sergilediğimiz imbiğimiz 6 asırlık. Antalya'nın en eski kekik damıtma kazanı. Yörükler, kıl çadır, çul, aba ile ördükleri kilim ve halıları günümüzde olduğu gibi naftalin dökerek değil, kekik yağı sürerek koruyorlardı. Kekik kokusunun olduğu yere güve ve zararlı böcekler gelmez." ifadelerini kullandı.

Alman emekli halk bilimci Josef Rif, 6 asırlık bakır kekik kaynatma kazanını görmenin sevinci içinde olduğunu söyledi.

Almanya Düsseldorf'da bundan 3 yıl önce 3 asırlık gül damıtma imbiği gördüklerinini belirten Rif, 6 asırlık kekik damıtma kazanını ilk defa gördüğünü kaydetti.

Evrenseki Belediye Başkanı Recep Barut, kültür evini üç yılda hazırladıklarını ve içinde 10 asırlık Yörük-Türkmen hayatını anlatan 2 binin üzerinde değerli eşyanın bulunduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber