Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirmeleri Nasıl Yapıldı

Haber Giriş : 01 Ocak 2004 00:00, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:50
Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirmeleri Nasıl Yapıldı

Sözleşmeli Sağlık Personeli Yerleştirmeleri Nasıl Yapıldı

İki gün önce yayınladığımız "sıfır puan alan kişilerin atanmasına" dair haber, oldukça büyük bir etki uyandırdı. Bir çok gazete ve televizyon bu konuya değindi. Ancak, haberi gündeme getiren site olarak, bu haber vesile yapılarak "torpil yapıldı" iddiaları ile konunun farklı noktalara taşınması karşısında bazı açıklamalarda bulunmak istiyoruz.

Memurlar.NET olarak ÖSYM'yi bir çok kez eleştirdik. Ama ÖSYM'yi, hep, yanlış yaptığı işlemlerden dolayı eleştirdik. Hiç bir zaman ÖSYM için "torpil yapıyor" demedik. Sadece, taban puanların açıklanmamasının bu yargıyı güçlendireceğini belirttik ve bu nedenle taban puanların açıklanması gerekliliğini vurguladık. Şimdi aynı şeyi, sınavı yapan kurum olarak Milli Eğitim Bakanlığı için de söylüyoruz. Bakanlık, sınav kitapçıklarıyla ilgili olarak (üç yanlışın bir doğruyu götürmesi veya götürmemesi) yanlış yapmış olabilir. Ama biz yine "torpil yapıldı" iddialarına katılmayız. Fakat, Milli Eğitim Bakanlığının da bir an önce taban puanları açıklayarak bu yargıların önüne geçmesi gerekmektedir. Taban puan uygulaması bir yerleştirmede torpil yapılıp yapılmadığının TEK kanıtıdır. Bu bağlamda, altını çizerek bir kez daha söylüyoruz: "Taban puanlar derhal açıklanmalıdır!" Sıfır puan alan kişilerin atanması, 6. tercihin hangi halde uygulanacağı ve yerleştirmelerin nasıl yapıldığı hakkındaki bilgiler için lütfen başlığa tıklayınız.


Yerleştirmelerdeki En Önemli Kural!

Hem KPSS yerleştirmelerinde hem öğretmenlik yerleştirmelerinde hem de sağlık personelinin yerleştirme işlemlerinde tek bir kural vardır. "Tercih edilen kadroya en yüksek puan alan aday yerleştirilir."

Buna bir kaç örnek verelim: 75 puan alan bir hemşirenin tercih ettiği 5 pozisyona, 75 puandan daha yüksek bir puan alan kişiler tercihte bulunmamış ise 75 puan alan aday atanır. Ama 75 puan alan kişinin beş tercihini, 76 puan alan beş farklı aday tercih etmiş ise bu halde bu 75 puanlı aday bu beş kadroya da yerleşemez. Ama örneğin, 35 puan alan başka bir hemşire hiç kimsenin tercih etmediği Hakkarinin Yüksekova ilçesindeki Devlet Hastanesi tercihine, sadece bu nedenden dolayı yerleşir. Dikkat edildiği üzere aslolan tercihtir ve nerenin tercih edildiğidir. Bu ayrıntı kavranılmadığı sürece, "65 puan aldım atanamadım ama 45 puan alan atandı" yargılarını tekrarlayıp dururuz.


Peki bu 6. tercih nasıl çalışacaktır?

Yukarıdaki örnekten gidelim.... 75 puan alan hemşire beş tercihine de kendisinden daha yüksek puan alan kişilerin buraları tercih etmesinden dolayı yerleşememiştir. Ama bu hemşire kendisine sunulan seçenekte yer alan "Bunların dışında herhangi bir yere atanmak istiyorum" olarak tanımlanacak 6. bölümü de işaretlemiştir. Bu halde ne olacaktır? Bu hemşirenin 6. tercihinin uygulamaya girebilmesi için, hiç kimsenin tercihte bulunmadığı ve bu nedenle de boş kalan kadroların olması gerekmektedir. Eğer boş kalan kadro yok ise 6. tercih uygulamaya konulamayacaktır.


Sıfır Puan Alan adayların Ataması Nasıl Yapıldı?

Yerleştirme işlemleri sırasında bir hata yapıldığı görülmektedir. Bu hata, bir tercihten kaynaklanmıştır. Bu hata şudur: Öğretmenlik atamalarında yapıldığı gibi branşlar bazında taban puan konulması gerekmekteydi. Örneğin Hemşirelik için 40, diyetisyenlik için 60 gibi... Ancak bu tür bir alt taban puan konulması, Sağlık Bakanlığınca uygun görülmemiştir. İşte bu halde, büyük etki uyandıran, "sıfır puanlı adayların atanması sonucu" ortaya çıkmıştır. Bakanlığın tercihi doğrultusunda branşlara taban puan getirilmeyince ve yukarıda anlatmış olduğumuz yerleştirme ilkeleri çerçevesinde; hiç kimsenin tercih etmediği bir kadroyu tercih eden sıfır puan almış bir aday, bu puanı (sıfır puanda bir puandır) nedeniyle atanmıştır. Sıfır puan alan veya 1 puan alan adayın atanmasının tek sebebi, bu kişilerin tercih ettiği kadroların hiç birinin diğer adaylarca tercih edilmemiş olmasıdır. Sıfır puan olayın medyatik yönüdür ve toplam 16 sıfır puanlı aday atanmıştır. Ama 1, 5, 14, 23 gibi çok sayıda düşük puanlı aday da sadece ve sadece yukarıda anlatılan basit prensipten, "Tercih edilen kadroya en yüksek puan alan aday yerleştirilir", dolayı atanmıştır. Hiç kimse o kadroyu tercih etmemiş ise 1, 2, 10, 14 gibi puan alan kişiler dahi atanabilir.


Sağlık Bakanlığı Bir sonraki Yerleştirmelerde Ne Yapmalıdır?

Bundan sonra yapılacak yerleştirmelerde, Sağlık Bakanlığının her branş için bir taban puan belirlemesi gerekmektedir. Örneğin Acil Tıp Teknisyenliği için 40, Hemşireler için 50 gibi... Bu halde, bu ilk yerleştirmelerde yaşadığımız 0, 2, 7, 14 gibi puanlarla atanan adayların durumları gibi ilginç olaylarla karşılaşılmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber