İlk dava yüzbaşıya

Haber Giriş : 23 Mart 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Nuri Bozkır hakkında Genelkurmay Askeri Savcılığı dava açtı. Sauna Çetesi'nin lideri Kasım Zengin'e askeri bilgiler verdiği iddia edilen Bozkır için 'Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklama' suçundan beş yıldan on yıla kadar hapis cezası istendi.

GENELKURMAY Askeri Savcılığı, "Sauna çetesi" bağlantılı ilk davayı yüzbaşı Nuri Bozkır'a açtı. Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanlığı'na bağlı Muhabere Arama Kurtarma timinde görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır'ın, Sauna Çetesi'nin lideri Kasım Zengin'e askeri stratejik bilgileri içeren CD'leri verip "bilgi sızdırdığı" iddiasıyla yeni TCK'nın 329. maddesindeki "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" suçundan beş yıldan on yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

68 CD VERMİŞ

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen "Sauna Çetesi" soruşturması kapsamında, Yüzbaşı Bozkır'ın, çete lideri Kasım Zengin'e, devletin stratejik ve "Çok gizli" bilgilerini 68 CD halinde verdiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Genelkurmay Askeri Savcısı Albay Saim Öztürk olaya el koydu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök'ün soruşturmanın derinleştirilmesi ve her yönüyle araştırma yapılması talimatını verdiği Öztürk, soruşturmayı tamamladı. Bozkır'a askeri bilgileri sızdırmaktan, özel güvenlik şirketi sahibi Mustafa Aksoy'a da bu suça iştirakten dava açtı. Genelkurmay Askeri Mahkemesi de iddianameyi inceledi tensip yaparak, duruşma gününü verdi.

SİYASET BELGESİ YOK

Bozkır'ın çeteye verdiği CD'lerde bir bölümü AKP, bir bölümü CHP'li 15'e yakın milletvekiline ilişkin istihbarat notları ile Ankara'nın hangi bölgesinin hangi subayın kontrolünde olduğunu gösteren kroki de çıkmıştı. İddianamede, milletvekili ve bakanlarla ilgili istihbarat yapıldığı iddialarına hiç girilmediği ve bu dava dosyasında Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin de yer almadığı öğrenildi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber