'Emniyet teşkilatını aşağılama' davasında 9 beraat

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Mart 2006 16:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kumkapı'daki işyerlerine astıkları pankartta yer alan yazıyla emniyet teşkilatını aşağıladıkları öne sürülen 9 işletmeci, ilk duruşmada beraat etti.

İstanbul 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Mustafa Kurt, Şaban Kapuci, Ali Güloğlu, Metin İpek, Ersen Pınar, İbrahim Alıcı ve Fikret Vatansever katıldı. Davanın diğer tutuksuz sanıkları Mustafa Akbulut ile Nesim Eren ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada sorgusu yapılan sanıklardan Mustafa Kurt, ?Suç kastımız yoktu. Sadece sesimizi duyurmak istedik? dedi.
Diğer sanıklar da haklarındaki suçlamayı kabul etmediklerini belirttiler.

Sanıkların avukatı Ayhan Tayar ise Fatih'te yapılan pankartlı bir eylemle ilgili Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'nın ?takipsizlik kararı? verdiğini, ancak Eminönü'ndeki aynı eyleme ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TCK'nın 301. maddesi uyarınca dava açtığını söyledi.

Gelmeyen sanıkların dinlenmesinden vazgeçen hakim, tüm sanıkların beraatlerine hükmetti.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, sanıkların, Kumkapı'da lokanta, bar ve disko gibi içkili işyeri işlettikleri belirtiliyordu.

İddianamede, sanıkların işyerlerine, 24 Kasım 2005 tarihinde ?İşyerimiz, polisin yasalara ve hukuka aykırı keyfi olarak denetim adı altında yaptığı uygulama ve baskılar nedeniyle tarafımızdan bir gün süreyle kapatılmıştır? yazılı pankart astıkları anlatılıyordu.

Söz konusu pankarta el konulduğu belirtilen iddianamede, sanıkların, polisin her gün devam eden denetim adı altındaki uygulamalarından ticari olarak zarar gördüklerini, bu uygulamanın hukuka uygun olmadığını düşünerek savcılığa dahi müracaat ettiklerini, çaresizliklerini dile getirmek için de bu pankartı astıklarını söylediklerine yer veriliyordu.

Sanıkların, ?emniyet teşkilatını alenen aşağılamak? suçunu düzenleyen TCK'nın 6 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası öngören 301. maddesinin 2. fıkrası uyarınca cezalandırılmaları talep edilen iddianamede, TCK'nın 301. maddesinin 4. fıkrasının uygulanabilirliğinin mahkemece takdir edilmesi isteniyordu.

TCK'nın 301. maddesinin 4. fıkrası, ?eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz? hükmünü içeriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber