Elektriği ve suyu olmayan mahallede güneş enerjisi sevinci

Mersin'in Silifke İlçesi bağlı Kavak Köyü'nün Bağcağız Mahallesi'nin elektriği ve suyu olmadığı için güneş enerjisi paneli ile elektrik üreten sistem kuran vatandaşın evinde televizyon izleyen mahalle sakinleri, Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı Vizontele filmini hatırlattı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektriği ve suyu olmayan mahallede güneş enerjisi sevinci

Silifke İlçe merkezine 70, Kavaklı Köyü'ne ise 5 kilometre uzaklıktaki Bağcağız mezrası geçtiğimiz yıllarda mahalle olarak Kavaklı Köyü'ne bağlandı. 70 haneli 80 nüfuslu mahalleye bugüne kadar ne elektrik bağlandı ne de içme suyu sağlandı. Yazın nüfusu 400'e kadar çıkan mahallede yaşayanlar geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlarken, elektriksizlik ve susuzluğa isyan etti. Mahalle sakinlerinden Hamza Gök'ün evine güneş panelinden elektrik üreten sistem kurarak televizyon izlemeye başlaması, akıllara Yılmaz Erdoğan- Ömer Faruk Soran filmi olan Vizontele'yi getirdi. Mahalle sakinleri, akşam olduğunda Hamza Gök'ün evine giderek izledikleri televizyonla dünyada neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyor. Ancak bu durumdan memnun olmayan Hamza Gök, Güneş paneli ile evime elektrik getirdim. Tabi bu da yeterli olmuyor. Bütün köy halkını her akşam evimde ağırlamaktan bıktım. Bir an önce elektriğimiz yapılır da biz de bu zahmetten kurtuluruzdedi.

TÜRKİYE'NİN ACI GERÇEĞİ

Mahalle muhtarı Mehmet Dağal, Kavak Köyü'nün tescilli mahallesi olan Bağcağız Mahallesi'nin bugüne kadar hiç bir zaman elektriği ve içme suyunun olmadığını söyledi. Mahallede kışın 70-80 kişinin yaşadığını yazın ise nüfusun 400'e kadar ulaştığını belirten Dağal, Mahallemizde elma, kiraz, fasulye, lahana, patates ve soğan yetiştiriliyor. Çok verimli topraklarımız var. Mahallemiz bölgesel bir iklime sahiptir. 21'inci asırda elektriği, suyu ve yolu olmayan tek mahalleyiz. Kuyulardan içme suyu taşımaktan bıktık usandık. Sulama suyu için iki ayrı yeterli kuyu bulduk. Ancak elektrik olmadığı için suyu yerin altından çıkaramıyoruz. Bölgemize 5 bin civarında elma, armut, erik, kiraz ve ceviz fidanı diktik. Bu fidanları taşıma su ile yaşatmaya çalışıyoruz dedi.

Hava karardığında günün mahalle için sona erdiğini belirten muhtar Dağal, elektrik ve su için müracaat ettiklerini ancak bugüne kadar bir çözüm getirilemediğini ifade etti. Dağal, kadınların ise çamaşırlarını bulaşıklarını hale ellerinde yıkadığını en çok da bu konuda sorun yaşandığını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber