Cami bahçesindeki mezarlar

1900'lü yıllarda müftülük yapan Payaslı Hacı ile o dönemde imamlık, müezzinlik ve vaizlik yapan 3 kişinin mezarı, 1905'te inşaatına başladıkları ve 1908'de tamamladıkları, daha sonra da yıllarca görev yaptıkları Erzin ilçesindeki merkez camisinin avlusunda bulunuyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 22:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cami bahçesindeki mezarlar

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Payaslı Hacı olarak bilinen dönemin Payas müftüsü, 108 yıl önce bugünkü Erzin ilçesine gelerek buranın bir camiye ihtiyacı olduğuna ve bugünkü Cumhuriyet Meydanı'nın olduğu alana bir cami yapmaya karar verir. Arkadaşları imam Mülayim Osman Efendi, müezzin Hoca Efendi ve vaiz Ali Efendi ile 1905'te caminin inşaatına başlayan, halkın ve müftülüğün de desteğiyle camiyi 1908'de tamamlayan 4 din görevlisi burada yıllarca görev yapar.

Bu camiyi halka kazandıran müftü, imam, müezzin ve vaizin cenazeleri vatandaşların isteğiyle bir asır önce yapımına vesile oldukları ve görev yaptıkları caminin avlusuna defnedilir.

Caminin imamı Mehmet Şanverdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müftü Payaslı Hacı, imam Mülayim Osman Efendi, müezzin Hoca Efendi ve vaiz Ali Efendi'nin o dönemde caminin yapıma büyük emek verdiğinin bilindiğini, bundan dolayı bu din görevlilerinin Erzin halkınca çok sevildiğini söyledi.

Şanverdi, vatandaşlar arasında bu 4 din görevlisinin çok saygın bir yer ettiğini ve halkın bu insanların mezarlığa gömülmesine razı gelmediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"O dönemde halk, 'Bu insanların toplum üzerinde çok büyük etkisi oldu, bu caminin yapılmasına emekleri geçti, bu insanlar saygın insanlar, biz bu insanları camimizin avlusuna gömelim.' demiş. Gömmek için yer aramışlar ve buraya gömmüşler. Hatta bu mezarlık yolun 1 metre içerisine girmiş olmasına rağmen toplum da belediye de kabul etmiş. Bu yüzden en son vefat eden imam Mülayim Hoca Efendi'nin mezarı da biraz dışarıda kalmış."

- Her cuma namazı öncesi vatandaşların duasını alıyorlar

Kentin özellikle yaşlı insanlarının bu 4 din görevlisini hayırla yadettiğini ifade eden Şanverdi, "Bu insanlar için özellikle cuma günleri buraya birçok insanın geldiğini görürsünüz. Cuma namazını kılmadan önce insanlar burada Fatiha okurlar. Hatta bazı insanlar özellikle cuma günleri mezarları tek tek ziyaret ederler, kirli birşey varsa alıp çöp tenekesine koyarlar, dualarını okur ve giderler" diye konuştu.

Mezarlığın temizliği ve bakımıyla da kendilerinin ve belediye ekiplerinin ilgilendiğini aktaran Şanverdi, "Elimizden geldiği kadar buraya hizmet etmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Şanverdi, bu 4 din görevlisinin topluma örnek olmasını da temenni etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber