Marmaray'ın Üsküdar İstasyonu 'sanat galerisi' gibi

Marmaray'ın ilk seferinin gerçekleştirileceği istasyonda, İznik Vakfı tarafından yapılan, Sultan Abdülhamid döneminde tasarlanan Tarihi Boğaziçi Tüp Geçit Projesi ile 29 Ekim 2013 tarihli Üsküdar Gökyüzü Haritası dikkati çekiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2013 16:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Marmaray'ın Üsküdar İstasyonu 'sanat galerisi' gibi

Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak, alanında dünyanın en önemli projelerinden Marmaray'ın ilk seferinin gerçekleştirileceği Üsküdar İstasyonu, adeta "sanat galerisi" gibi...

"Asrın Projesi" Marmaray'ın açılış töreninin yapıldığı Üsküdar'daki istasyonun girişinde, İznik Vakfı Marmaray Projesi için özel tasarlanan Tarihi Boğaziçi Tüp Geçit Projesi dikkati çekiyor.

Sultan Abdülhamid Han döneminde, Sarayburnu ile Üsküdar arasının tüp geçitle bağlanması için Osmanlı hükümetine sunulan ancak gerçekleşme şansı bulamayan proje, 1891 yılında Fransız demiryolu mühendislerinden Preaut tarafından tasarlandı. Denizaltı çelik tüneli adı verilen ve 1/4000 ölçeğinde hazırlanan projeyle, denizin altından geçecek bir tünelle raylı ulaşım hedefleniyordu.

İstasyonda, İznik Vakfı tarafından yapılan Erguvan ve Mimoza bahçeleri resimleri de ilgi çekiyor.

Füzyon cam sanatı eserlerinin de duvarlarını süslediği istasyonun en dikkati çeken eseri ise 29 Ekim 2013 tarihli Üsküdar Gökyüzü haritası. Eser, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün katkılarıyla yine İznik Vakfı tarafından hazırlandı.

Haritada, 29 Ekim 2013 gecesi Üsküdar'dan Yenikapı'ya doğru bakıldığında izlenen gökyüzü temsil ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber