Sezer 'den 531 atamaya ret

Haber Giriş : 28 Mart 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, AKP'nin atamak istediği üst düzey bürokratlardan 531'ini geri çevirdi. Sezer, "özel hayat" ilkesi nedeniyle isim açıklamadı

AKP iktidarı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Adnan Büyükdeniz'i veto etmesiyle birlikte Köşk duvarına 531'inci kez çarpmış oldu.
AKP hükümetinin kamuda üst düzey yönetici koltuklarına oturtmak istediği 531 kişiyi, önerilen göreve uygun bulmayarak vize vermeyen Sezer, tüm eleştirilere rağmen bu isimleri ve veto gerekçelerini "şeref ve onurları zedelenir" diyerek açıklamadı.

Veto bilançosu
Çankaya Köşkü'nün, Bilgi Edinme Yasası kapsamında yöneltilen sorulara Genel Sekreter Yardımcısı Bülent Serim imzasıyla gönderdiği yanıta göre; 58. hükümetin kurulduğu 19 Kasım 2002'den bu yana Cumhurbaşkanı'na sunulan 3 bin 457 ortak kararname taslağının 2 bin 899'u imzalanırken, 516'sı Başbakanlığa geri gönderildi, 40'ı ise Başbakanlık tarafından geri alındı.

Atamaya ilişkin 106 Bakanlar Kurulu taslağının 88'ini imzalayan Sezer, 15 kararı Başbakanlık'a geri gönderdi, 2'si ise Başbakanlık tarafından geri alındı.

Gerekçeler Erdoğan'da
Köşk, atamalarına onay verilmeyen vetolu bürokratlar ve hükümetin bunları atamak istediği görevlere ilişkin soruya karşılık isim listesini gizli tutmayı tercih etti. Yanıtta, "Söz konusu kararname taslakları kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde değerlendirilmekte, hukuka, dayanağı yasa ve yönetmelik kurallarına aykırı olduğu belirlenen ve uygun görülmeyen kararname taslakları Başbakanlık'a gerekçesi ile birlikte geri gönderilmektedir" denildi.

Özel hayata müdahale
Yanıtta, vetolu bürokrat listesinin açıklanmasının özel hayata müdahale olacağı belirtilerek şunlar kaydedildi: "Atama kararnameleri onaylanan ya da geri çevrilenlerin adları ile atanmak istedikleri makamlara ilişkin bilgi istemi, 4982 sayılı yasanın 21. maddesnde verilen, 'Kişinin izin verdiği haller saklı kalmak üzere, özel hayatın gizliliği kapsamında, açıklanması halinde kişinin sağlık bilgileri ile özel ve aile hayatına şeref ve haysiyetine, mesleki ve ekonomik değerlerine haksız müdahale oluşturacak bilgi ve belgeler, bilgi edinme hakkı kapsamı dışındadır' kuralı gereğince Bilgi Edinme Yasası kapsamına girmemektedir."
Yanıtta atamalarına onay verilmeyen bürokratların yürüttüğü vekâlet görevlerine ilişkin Cumhurbaşkanlığı'nda bilgi bulunmadığı kaydedildi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber