CHP, yabancı elçi eşlerinden örtü yasağına destek istedi

Haber Giriş : 28 Mart 2006 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ABD ve Japonya büyükelçilerinin eşleri ile elçiliklerde çalışan bayanların oluşturduğu Ankara Women's Club üyeleri CHP milletvekillerini ziyaret etti.

Dün TBMM'de gerçekleşen ziyarette yabancı misafirler CHP'lilerin ilginç bir talebi ile karşılaştı. CHP Denizli Milletvekili Haşim Oral, Türkiye'deki ?başörtüsü yasağı' için sefirelerden destek istedi. Başörtüsü takarak Atatürk rejimini değiştirmek isteyenlere karşı olduklarını söyleyen Oral, İran, Irak ve Afganistan'ı örnek gösterdikten sonra başörtüsüne karşı Türkiye'ye yardım etmelerini istedi: ?Biz, devrimlere sahip çıkmak isteyen bir partiyiz. İran, Irak ve Afganistan'a bakın ve Türkiye'ye yardımcı olun.?

Misafirlerden Melissa Kunstadter, ?Türbanlı kadınlar AK Parti'ye oy veriyor, bu oyların CHP'ye kazandırılması için ne yapıyorsunuz?? diye sordu. Buna cevap veren CHP Ankara Milletvekili Oya Araslı, kamu kesiminde başörtüsüne karşı olduklarını söyledi. Başörtüsü takan kadınların, baba, eş veya kardeşlerinin baskısıyla örtündüklerini ileri süren Araslı, kadınların ekonomik gücü olmadığı için bu baskıya karşı koyamadıklarını belirtti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in eşi Nedret Öymen ise bazı mahallelerde başörtüsü takmayanlara baskı yapıldığını ileri sürerken kadınlara karşı sosyal baskı olduğunu söyledi. Başörtüsünün ?özgürlük' gibi sunulduğunu; ancak başörtüsü takanların birçok mesleğe girmelerinin kanunla engellendiğini söyleyen Öymen, ?Bunların içinde, öğretmenlik, subaylık, balerinlik var. Bu mu hürriyet?? diye sordu. Güldal Okuducu ise AK Parti hükümetinin kadın hak ve özgürlüklerini ortadan kaldırmaya yönelik bir değerler sistemini Türkiye'de uygulamaya çalıştığını ileri sürdü. Türkiye'nin laik, demokratik bir cumhuriyet olduğunu kaydeden Okuducu, buna rağmen kadınların bugünlerde daha çok baskı altında olduğunu iddia etti. Kadın ve erkeklerin sayısal açıdan temsil edilmesini hedeflediklerini vurgulayan Okuducu, CHP'de yüzde 25 kadın kotası uyguladıklarını belirtirken, ?Parti yönetim organlarında kadınların temsili yüzde 25. Eğer bu kotayı koymasaydık, bu oran yüzde 10'larda olabilirdi.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber