Kütahya'ya bir kardeş şehir de Almanya'dan

Vali Şerif Yılmaz, Almanya'dan Kütahya'ya kardeş şehir çalışmaları başlatmak üzere gelen Recklinghausen şehri heyetini kabul etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2013 18:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kütahya'ya bir kardeş şehir de Almanya'dan

Almanya'nın Recklinghausen şehri Belediye Başkanı ve beraberindeki heyeti Valilik toplantı salonunda ağırlayan Vali Şerif Yılmaz, "Öncelikle, Recklinghausen şehri Belediye Başkanı ve heyetine önce Türkiye'ye daha sonrada ilimize hoş geldiniz diyorum. Hem Alman hem Türk vatandaşları olarak müştereken düzenlenen bu gezinin her iki Ülke ve yaşayan insanlar adına hayırlar getirmesini diliyorum. Bizim Almanya ile uzun yıllardan beri devam eden bir birlikteliğimiz var. Osmanlı'dan beri devam eden iki Ülke arasındaki ilişkilerin artarak devam etmesi ile özelikle de son 50 yılda da Türk vatandaşlarımızın yoğun bir şekilde Almanya'da yaşamasından kaynaklanan bir birlikteliğimiz var. Özellikle karar merciinde bulunan Alman vatandaşlarının Türkiye'yi yakından tanıması birbirimizi daha yakından anlama fırsatı sağlayacaktır. Almanya, Türkiye'den giden vatandaşlarımızın en fazla yaşadığı ülke. İlk girişten sonraki süre içerisinde bugün Almanya'da hem ticari, hem ekonomik hem siyasi faaliyet içerisinde bulunan Türk vatandaşlarımız sayesinde ilişkilerimiz üst düzey konuma geldi. Bu tür birlikteliklerin ben çok yararlı ve faydalı olacağını değerlendiriyorum. İki günlük program kısa gözükse de, Kütahya'nın hem kamu kurum ve kuruluşları hem de geneli anlamıda bir fikir edinme fırsatı yakalanacaktır. Dünyada barışı sağlayacak olan karşılıklı diyalog ve iyi ilişkilerdir. Başkaların gözü ile başkalarının değerlendirilmesi problem çıkmasına neden olur. Tam tersine ne kadar karşılıklı görüşürsek, bir arada olursak çok daha kolay bir şekilde anlaşma imkanı buluruz. Bu da başta iki ülke olmak üzere Dünya barışına da büyük katkı sağlayacaktır. Nitekim Belediyeler de, hükumetler de bireylerin oluşturduğu birer çatıdır. Dünyada eğer bunu gerçekleştirebilirsek bugün yaşanan sıkıntıların hiçbirini yaşamayız" dedi.

Daha sonra Recklinghausen şehri Belediye Başkanı Sayın Wolfgang Pantförder, "Öncelikle bizi kabul ettiğiniz ve bize bu imkanı sunduğunuz için çok teşekkür ederiz. Bu delegasyon yaklaşık bir haftadır Türkiye'de. Belediye Meclisinin kararıyla bu delegasyon buraya geldi. Burada önemli insanlarla tanışma fırsatımız oldu. Türkiye hakkında ve değişik bölgeler hakkında önemli bilgiler alma fırsatımız oldu. Çok çok yeni bilgilerle öğrendiklerimizle Almanya'ya döneceğimizi düşünüyorum. Aynı sizin dediğiniz gibi Türk-Alman ilişkileri hem devlet hemde insanlar düzeyinde çok yüksek seviyede. Tabi ki her yerde olduğu gibi bazen sorunlarımızda olabiliyor ama bu en uyumlu ailelerde de olan bir olay. Böyle sorunlara karşı da ön yargısız bir şekilde karşı koymak ve bu sorunlarla ilgilenmek lazım. Bizimde görevimiz burada yaptığımız izlenimlerimizi Belediye Meclisine aktarmak ve Türkiye ile Almanya arasında Türkler ve Almanlar arasındaki ilişkilerin daha pozitif yönde nasıl ilerleyeceğini anlatmaktır.

Böyle değişim programları ileriye yöneliktir. Geçmişe baktığımızda Recklinghausen şehrinin Avrupa Ülkelerinde 6 kardeş şehri var. Geçmişte bize gösterilen ilgi ve alaka çok önemli bu kardeşliği dostluğu artıran bir yöntem. Şehrimizde yaşayan şuan 116 bin nüfusumuz var. Yaklaşık 6 Bin insanımızda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Son senelerde Türklerle, Almanlar arasındaki ilişkileri daha fazla güçlendirebilmek için Recklinghausen şehrinin Türkiye'de bir kardeş şehri olsun denildi. Belediyemizde, şehrimizde buna açık olduğunu gösterdi o nedenle buradayız. Önümüzdeki seneler içerisinde bu düşünceyi dahada ileri seviyelere taşımak istiyoruz. Son aylarda bize bir Ordu'ya gidin, bir Giresun 'a gidin, bir Kütahya'ya gidin denildi. Burada değişik ilgi ve bilgilerle beraber Dünyanın en iyi Porselenini görme fırsatımız oldu. Her gittiğimiz yerde insanlara açık olan ve belirli seviyelere ulaşmış sorumlu insanlarla tanışıyoruz ve bu sadece üç şehri ziyaretimizden dolayı oldu. Ama tabiki Türkiye'de daha fazla şehir var Recklinghausen şehrimizde yaşayan başka illerden insanlarımızda var. Aslında gittiğimiz ve Recklinghausen şehrinde yaşayan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarımızın şehirleri ile kardeş şehir olmak isteriz. Şehrimize komşu şehirlere de döndüğümüzde Türkiye'ye gelmelerini tavsiye edeceğiz. Ne kadar bu değişim programlarını gerçekleştirirseniz beraber yapacağımız ortaklık dahada gelişir. Yaptığımız her şey bizden sonraki jenarasyonlar için daha güzel bir Dünya bırakabilmek" ifadelerini kulandı.

Vali Şerif Yılmaz tarafından yapılan kabulde, Recklinghausen şehri Belediye Başkanı Sayın Wolfgang Pantförder, Avrupa Kütahyalılar derneği Başkanı Murat Güngör ve beraberindeki heyet bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber