Anne ve babalar sağlıksız oyuncaklardan uzak durmalı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, anne ve babaların, sağlıksız oyuncaklardan uzak durması gerektiğini bildirdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2013 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Anne ve babalar sağlıksız oyuncaklardan uzak durmalı

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, vatandaşların "daha ucuz" diyerek, sağlıksız oyuncakları bilmeden tercih ettiğini ifade etti.

Anne ve babaların sağlıksız oyuncaklardan uzak durması gerektiğinin altını çizen Palandöken, "Çocuklarına oyuncak alacaklarsa ilk önce Türk malı oyuncakları tercih etsinler. Yoksa mutlaka 'CE' standart işaretli olanları tercih etsinler. Asla ucuz diye sağlıksız oyuncaklardan almasınlar. Bakanlığın çıkardığı Oyuncak Yönetmeliği'nin titizlikle takip edilmesi gerekli" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de oyuncak pazarının 1 milyar liraya ulaştığını ifade eden Palandöken, şunları kaydetti:

"Çocuklarımıza oyuncakları için yaptığımız harcama 2006 yılında çocuk başına 5 dolar olmasına rağmen hızlı bir artış göstererek 2008 yılında 12 dolarken, 2010 yılında 24 dolara, 2012 yılında 50 dolara kadar yaklaşmıştır. Ancak oyuncak pazarının yüzde 90'ı Uzak Doğu'dan ithal edilen oyuncaklardır. En çok oyuncak satışı aralık ayında olmaktadır."

- "Sağlıksız oyuncakların yurda girişi engellenebilecek"

Palandöken, tekstil ve oyuncak sektöründe birçok firmanın ürünlerini Uzak Doğu'da Avrupa standartlarına uygun ürettirmelerine rağmen, bazı firmaların sahte CE belgeleri ile ürünlerini piyasaya sunmasının göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Palandöken, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Dünyada üretilen oyuncakların yüzde 93'ü Uzak Doğu ülkelerinde üretilen mallardan oluşuyor. İç piyasada satılan oyuncakların yüzde 90'ı da ithal geliyor. Yeni çıkarılan yönetmelikle oyuncak sektörü artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığının kontrolüne geçiyor. Sağlıksız oyuncaklar bilhassa yurda girmeden gümrük kapılarında tespit edilerek yurda girişi engellenebilecek. Ayrıca yapılacak yurt içi denetimlerle standarda uygunluk yoksa oyuncağın piyasaya arzının kısıtlanması veya yasaklanması veya prosedüre uygun olarak piyasadan toplatılması da dahil gerekli bütün tedbirlerin alınarak çocuklarımızın sağlıksız oyuncaklarla oynaması engellenecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber